Cu cat saptamanile trec, mai ales in ultimul trimestru de sarcina, cu atat va simtiti tot mai aproape de momentul nasterii, grijile cresc, va sperie unele contractii care sunt normale in aceasta perioada, precum si gandul unei probabile nasteri premature, dar totodata va simtiti parca din ce in ce mai usurata caci momentul in care va veti tine bebelusul in brate este tot mai aproape.
Saptamana 31 – Ce face Bebe in burtica?
Bebe continua sa creasca, desi nu mai este mult timp pana ce va intra in lumea noastra. Isi dezvolta foarte bine digestia, dar si excretia prin functiile urinare, inghitind lichid amniotic, apoi in ruma digestiei eliminand prin urina un alt continut de lichid. Medicul poate cere sa va analizeze in aceasta perioada cantitatea de lichid amniotic, daca este prea mult probabil micutul are o problema digestiva sau un alt motiv pentru care nu ingite, daca este prea putin probabil nu urineaza corect. Tot in aceasta perioada i se dezvolta micutului plamanii, acestia vor functiona individual si incepe sa se secrete surfactantul pulmonar, acea substanta care va acoperi intr-o pelicula fina alveolele pulmonare astfel incat acestea sa nu se colabeze in timpul respiratiei in aer. Bebe are acum 39 de centimetri si o greutate de aproximativ 1500 grame
Unghiutele micutului cresc, el poate clipi, insa devine mai linistit si continua miscarea de coborare in pozitia de nastere. Te aude foarte bine si probabil il simti cum se linisteste atunci cand iti aude vocea. Tot in aceasta perioada sistemul osos al micutului se intareste, de aceea va avea nevoie de un aport mai mare de calciu si vitamina D.
Cum se simte mamica in saptamana 31 de sarcina?
Pentru tine lucrurile nu sunt foarte diferite de saptamana precedenta. Urinarile sunt tot mai frecvente, edemele persista, te simti tot mai obosita si ai nevoie din ce in ce de mai multa odihna, hemoroizii si varicele continua sa iti faca probleme, la fel si arsurile gastrice sau scurtele momente in care ai senzatii de sufocare (cand uterul, in functie de miscarile bebelusului, apasa pe diafragma si ingreuneaza functia respiratorie).
Sanii sunt sensibili si pot secreta un lichid galbui numit colostru. Deasemea puteti simti in aceasta perioada contractiile Braxton-Hicks care apar frecvent in ultimul trimestru si care s-ar putea sa va sperie cu privire la o nastere prematura. Discutati cu medicul pentru a afla cand acestea reprezinta pericol si cand sunt normale. Articulatiile soldului devin tot mai laxe si iti ingreuneaza mersul, dar nu iti face griji, isi vor “reveni” dupa nastere.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară