Sarcina gemelara este mai rara, insa atunci cand apare constituie un motiv de bucurie pentru mamica si totodata unul de ingrijorare. Viitoarea mama se teme la gandul ca nasterea va fi mai grea, alaptarea poate fi insuficienta, perioada sarcinii mai dificila, precum si modul in care va creste doi copii, ci nu unul. Insa important este sa intelegem mai multe despre sarcina gemelara pentru a alunga grijile si nelamuririle.
Cum apare o sarcina gemelara?
Sarcina gemelara este de mai multe tipuri.
Gemenii monozigoti sau identici:
- Acestia apar atunci cand ovulul este fecundat de un spermatozoid, dar se duplica, se divide in doua parti, formand astfel doi zigoti (doi embrioni);
- Gemenii monozigoti au acelasi bagaj genetic, urmand sa se asemene foarte mult dupa nastere, sa dezvolte cam aceleasi afectiuni, mai ales daca traiesc in medii de viata asemanatoare.
- La nastere, pot avea greutati diferite fiindca unul din ei domina dezvoltarea celuilalt;
- Adesea au o placenta comuna, insa uneori pot avea propria lor placenta si propriul sac amniotic;
- Nu se stie cauza aparitiei gemenilor monozigoti, insa se pare ca factorul ereditar nu ar avea nicio legatura.
Gemenii dizigoti sau gemenii fraternali:
- Acestia apar prin fecundarea a doua ovule de catre doi spermatozoizi diferiti;
- Astfel, gemenii au caractere genetice diferite, pot fi chiar de sexe diferite, nu seamana intre ei in timpul vietii si nu au neaparat riscuri de boli asemanatoare;
- Fiecare embrion se dezvolta in placenta lui proprie si in propriul sac amniotic;
- Aceste sarcini apar mai des decat primele, avanad si caracter ereditar;
Gemenii siamezi:
- Acestia apar foarte rar, se mai numesc gemeni conjuncti sau gemeni uniti si pot avea anumite organe in comun. Medicii ii pot separa chirurgical daca este posibil, insa atunci cand sunt puse organe vitale in comun este greu de salvat ambele vieti.
Sarcina aparent gemelara
In zilele noastre metodele de investigare si monitorizare a sarcinii permit determinarea unor parametrii ai dezvoltarii zigotului inca din primele saptamani de sarcina prin intermediul investigatiilor imagistice. Astfel s-a ajuns la concluzia ca in stadiu initial multe sarcini sunt gemelare, insa unul din gemeni isi inceteaza dezvoltarea pe parcursul inaintarii in sarcina. Astfel la final sarcina devine monozigotica, adica se naste un singur copil.
Nasterea in cazul sarcinii gemelare
Nasterea in sracina gemelara se recomanda a se face prin cezariana, dar daca ambii bebelusi sunt orientati cu capul in jos in pelvis si sunt gata de iesire se poate ca nasterea sa fie normala. Desigur, dureaza mai mult, insa riscurile nu sunt neaparat mai mari fata de o sarcina obisnuita cu un singur bebelus.
Alaptarea
Daca este posibil, medicii recomanda alaptarea doar cu lapte matern a celor doi copii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară