Celulele stem mezenchimale sunt reprezentantul cel mai notoriu al celulelor stem adulte, totodata fiind si cele mai studiate din punctul de vedere al aplicatiilor clinice, dar asteaptandu-se si cele mai probabile rezultate terapeutice.

4. De ce sunt atat de importante celulele recoltate din gelatina Wharton? Datorita diferentierii? Ce este aceasta?

Diferentierea este un proces fiziologic prin care celule putin specializate se transforma in celule specializate. Dezvoltarea noastra presupune diferentierea unei singure celule- ovulul fertilizat si bineinteles multiplicarea. Dar ceea ce este si mai interesant pentru oamenii de stiinta este procesul de transdiferentiere care nu are loc, in mod normal, in corpul uman. Aceasta este o procedura de laborator prin care o celula diferentiata poate fi transformata intr-o alta celula diferentiata. Un numar mare de publicatii trateaza subiectul celulelor dupa transdiferentiere in cazul animalelor si pacientilor umani aflati in studii clinice (aplicatii clinice la copii si adulti).

5. Ce parere aveti despre situatiile deosebite care implica celulele stem – situatiile de geneza a tumorilor?

Formari de teratom au fost intalnite, dar doar in cazul in care celulele stem embrionare de la un soarece au fost transplantate la un alt soarece. Faptul ca problema a aparut in cazul testelor pe animale nu are nicio relevanta dar, teoretic, ridica intrebari in privinta celulelor stem embrionare. In cazul celulelor stem recoltate din gelatina Wharton, inainte de terapie, trebuie sa tinem cont ca, cel putin pana astazi, aceste celule nu sunt tumorigene, in cea mai mare parte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Testul DA sau NU: Află ce părere au oamenii din jur despre tine!

6. Exista posibilitatea ca celulele stem din gelatina Wharton folosite in terapie sa fie respinse?

Orice terapie bazata pe celule stem se loveste de problema imunorespingerii dar doar in situatia in care celulele stem nu sunt compatibile (de exemplu cu antigene leucocitare umane=HLA) cu primitorul. Ultimele articole medicale sugereaza in continuare faptul ca imunorespingerea nu va mai fi o problema in viitorul apropiat.

Despre Dr. Dariusz Boruczkowski

Este doctor in medicina, detine gradul doi in medicina pediatrica si este specializat in transplantologia clinica a celulelor stem. In prezent este Foreign Affairs Manager Deputy Medical Director in cadrul grupului Famicord.

Sursa: Comunicat de presa


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri