Anumite anomalii de dezvoltare ale fatului pot fi depistate inca din timpul sarcinii, reprezentand primul pas in conduita de tratament al micutului.

Marea majoritate a acestor malformatii se pot depista printr-o simpla ecografie abdominala, altele prin analiza lichidului amniotic prelevat din burtica mamicii, aceasta din urma metoda prezentand insa riscuri pentru sarcina.

Anomalii care pot fi depistate inainte de nastere

Defectele de tub neural

Acestea sunt destul de frecvente si pot duce la handicap sever, insa aceste anomalii pot fi combatute in zilele noastre prin administrarea de acid folic atat in preconceptie, cat si in timpul sarcinii.

Anomaliile renale

Animaliile renale pot fi detectate abia in al treilea trimestru de sarcina cand se dezvolta sistemul excretor la fat. Prin ecografie poate fi observat modul in care functioneaza rinichii, daca vezica urinara elimina urina in lichidul amniotic, fiind astfel evaluata functia sistemului excretor .

Malformatii congenitale de cord

Acestea pot fi diagnosticate ecografic inca din saptamana 13 de sarcina prin intermediul ecografiei. Sunt situatii in care o malformatie de cord devine dificil de diagnosticat.

Piciorul cu malformatii congenitale

Piciorul stramb congenital si luxatiile congenitale de sold pot fi depistate de asemenea din timpul dezvoltarii intrauterine si pot fi luate masuri din timp pentru ameliorarea acestor probleme.

Hidrocefalia

Hidrocefalia (acumularea de lichid la nivelul capului) si nanismul pot fi observate abia dupa 20 saptamani de sarcina.

Defectul de perete abdominal

Acesta reprezinta un defect de inchidere al peretelui abdominal, practic bebelusului nu i se dezvolta suficient pielea astfel incat organele abdominale raman partial neacoperite de piele. Acest defect poate fi observat de asemenea cu ajutorul ecografiei si are o incidenta de 0,02%.

Sindromul Down, sindromul X

Sindromul Down, sindromul X si deficitul intelectual sunt anomalii genetice si sunt decelate prin teste specifice. Daca acestea sunt diagnosticate se va lua legatura cu un specialist genetician care va explica parintilor ce riscuri implica aceste sindroame si le va sugera de asemenea ce posibilitati au mai departe pentru asemenea situatii.

Fibroza chistica si hemofilia

Fibroza chistica si hemofilia sunt alte patologii care sunt astazi detectate gratie avansarii tehnologiei genetice.

Despicatura labiala palatina

Despicatura labiala palatina este destul de frecventa ca si anomalie de dezvoltare, aproximativ 0,5% din copii sunt nascuti cu un astfel de defect. Rezolvarea este adesea chirurgicala si se realizeaza dupa nastere. Depistarea se poate face ecografic.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri