IN ACEST ARTICOL:
Atingerile au puterea lor, cine nu reactioneaza la atingerea persoanei iubite si ce copil nu se calmeaza cand era strans in bratele mamei sale?

Pornind de la ideea ca atingerile reprezinta o forma de comunicare mai ales intre cei ce se iubesc, transmitand semnale chimice prin piele, cercetatori olandezi si francezi au demarat studii haptonomice intre mamaica gravida, tatic si bebelus. De-a lungul anilor de studii rezultatele nu au intarziat sa apara, asadar in zilele noastre multi medici obstreticieni, in special in vestul Europei, trateaza haptonomic mamicile gravide si evolutia sarcinii acestora.

Ce este haptonomia?

Haptonomia provine din doua cuvinte grecesti: “haptos”=atingere, uniune, comunicare prin atingere si “nomos” care inseamna regula, lege. Simtul tactil pare sa fie foarte puternic pentru om, cele mai puternice din punct de venere energetic fiind palmele, apoi buzele.

Cum intervine haptonomia in sarcina?

Medicii si cercetatorii au demonstrat ca micutul care se dezvolta in burtica mamei incearca sa comunice cu parintii si totodata sa descopere lumea din afara uterului. Astfel simturile fatului se dezvolta inca dupa primele luni de viata intrauterina.

El reuseste astfel sa simta caldura din afara burticii, sa auda, sa perceapa virbratii si sa atinga. Micutul mai poate insa ceva: el poate simti ce simte si mamica lui, aceasta pentru ca in starile psihice, stres, nervozitate, bucurie, calm, oboseala si asa mai departe in sangele mamei sunt secretate o serie de substante “semnal” care au rolul de a comunica altor organe diferite mesaje transmise de creier, apoi alte substante duc semnale din corp la creier. Insa prin placenta sange de la mamica ajunge si la copilul in dezvoltare, astfel si el poate resimiti alaturi de mamica lui diferitele stari psihice.

Prin atingerea burticii de catre mamica, aceasta va lua legatura cu micutul, o legatura externa, iar starea de bine pe care mamica o simte ajunge si la copilas. Ati observat ca daca puneti mana pe burtica si o tineti putin, veti simti cum bebelusul atinge uterul sub mana voastra? La fel se intampla si sub atingerile taticului daca acesta incerca sa comunice cu micutul.

Bebelusul poate reactiona atingand peretii uterului si atunci cand aude vocea parintilor. De asemenea mama invata sa isi relaxeze burtica si sa simta pozitia bebelusului in sacul amniotice. De asemenea ii poate dirija miscarile, spre exemplu sa se aseze cu capul spre colul uterin inainte de nastere in cazul in care micutul nu este astfel pozitionat (se poate observa la ecografie).

Astfel mama invata prin atingeri sa linisteasca bebelusul, sa il adoarma, sa ii invete ritmul, sa ii inteleaga inca din burtica temperamentul, ce ii place si ce nu. De asemenea puteti asculta muzica, de preferabil clasica, micutul asculta si el si devine binedispus. Este important si sa ii vorbiti, nu doar atingerile sunt forma de comunicare, el invata timbrul vocal al parintilor si chiar povesti, daca obisnuiti sa ii cititi de mai multe ori cate o poveste in fiecare zi.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri