Sarcina reprezinta o perioada puternic incarcata emotional pentru femeie, cu ganduri privind modul de crestere al viitorului copil, griji in privinta atitudinii pe care trebuie sa o pastreze pentru buna dezvoltare intrauterina a micutului, teama de nastere, teama de a deveni mama, incarcatura hormonala etc.

Asadar in timpul sarcinii atat hormonii, cat si tema de schimbare si stresul gestational determina multiple modificari psihologice pentru femeia insarcinata, mai ales daca aceasta se afla la o prima sarcina.

Tulburarile psihologice in primul trimestru de sarcina

Din cauza cresterii bruste de hormoni din organism si incetarea ciclului menstrual, precum si din cauza impactului pe care il are aflarea vestii ca este insarcinata, femeia gravida in primul trimestru manifesta mai multe tulburari psihologice:
- Variatii ale starii de spirit, cu alternanta intre starile euforice si cele de tristete;
- Teama;
- Sentiment de vinovatie;
- Depresie;
- Sentiment de singuratate;
- Oboseala;
- Irascibilitate, nervozitate;
- Stari de somnolenta puternice;
- Gravida plange in mod inexplicabil;
- Este foarte sensibila la vorbele din jur;
- Scaderea capacitatii de concentrare si memorare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii 5 Ceaiuri și suplimente alimentare pentru digestie ușoară

Ce manifestari psihologice are femeia gravida in al doilea trimestru?

Trimestrul al doilea de sarcina vine ca o usurare dupa dificilul prim trimestru, simptomatologia nu mai este atat de zgomotoasa, greturile si alte probleme dispar, creste doar presiunea intravenoasa si gravida incepe sa faca edeme, insa acestea nu sunt atat de suparatoare ca simptomele din primul trimestru.

Ce manifestari psihologice apar:

- De data aceasta manifestarile psihologice sunt pozitive, viitoarea mamica simte o imensa bucurie si fericire care ii ii cuprinde sufletul;

- Este in continuare sensibila la modul in care o trateaza ceilalti, in special la partener si persoanele dragi;

- Incepe sa simta bebelusl si sa comunice cu el;

- Se formeaza legatura dintre mamica si copil si doar ea stie ce simte...

- Pot sa apara crize de stres si anxietate, de teama pentru situatii riscante, dar cu sustinerea celor din jur acestea dispar;

Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale Acestea sunt cele 2 zodii puternic influențate de Eclipsa de Soare de pe 20 aprilie: Au o întâlnire specială cu propriul destin!

Trimestrul trei de sarcina

Acest trimestru este destul de dificil, apare teama de nastere, mai ales teama de responsabilitatea statutului de mamica, teama fata de factorii de risc. De asemenea pregatirea pentru sarcina, achizitiile pentru viitorul copil, toate acestea precum si relatia cu partenerul sunt extrem de importante pentru suportul psihic al viitoarei mamici. Este perioada in care gravida se simte mai rau, se deplaseaza dificil, iar starile psihice pot varia:
- Deprecierea imaginii de sine, precum si cea raportata la sexualitate si grija fata de partener si din punct de vedere sexual;
- Iritabilitate, nervozitate;
- Oboseala, letargie;
- Schimbari bruste de dispozitie;
- Atentie: apare riscul de depresie, care se accentueaza dupa nastere – depresia postnatala. Atat gravida, cat si partenerul trebuie sa fie atenti la acest aspect.

Luna plină în Balanță de pe 6 aprilie ne învață puterea iubirii echilibrate. Vindecarea unor relații!  

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri