De ce apar vergeturile in sarcina
Vergeturile apar prin cresterea brusca a volumului burticii care face ca pielea din zona abdomenului sa se destinda destul de rapid. Cresterea in greutate poate destinde si alte zone ale pielii astfel ca si acolo pot sa apara vergeturi.
Insa nu toate gravidutele fac vergeturi, aceasta pentru ca nu toate prezinta factorii de “risc” pentru vergeturi. Cu alte cuvinte, factorii principali care predispun la vergeturi sunt:
- Uscarea pielii pana la descuamarea acesteia prin deshidratare, graviduta nu bea suficienta apa. Este indicat ca inca din perioada de preconceptie viitoarea mamica sa bea cei doi litri de apa pe zi. Recomandat apa, nu sucuri, acestea din urma deshidrateaza si mai rau pentru ca sunt diuretice.
- Scaderea elasticitatii straturilor subcutanate, acestea devin fragile si se “desira” atunci cand pielea este destinsa de sarcina. Masurile care previn acest efect de pierdere a elasticitatii previn cu succes vergeturile si sunt valabile pentru orice situatii, si nu doar in sarcina.
Cum poti scapa de vergeturi in sarcina
Odata aparute, nu se mai pot vindeca complet decat cu bisturiul. De aceea principala si cea mai importanta masura impotriva vergeturilor este prevenirea aparitiei acestora.
Vergeturile au doua stadii evolutie:
- Vergeturile “noi”, “proaspete”, care sunt rozalii, inca mici, usor umflate si insotite de un proces inflamator minim. Pot sa arate ca niste fire de ata mai groase dispuse la nivelul pielii in zonele de tractiune maxima. In acest stadiu sunt in proportie de 80% reversibile.
- Vergeturile vechi, albicioase, late, care trag pielea din jur – sunt vergeturile cicatriciale care nu se mai refac, dar pot fi eliminate de plastician.
Preventirea aparitiei vergeturilor in sarcina
Hidratarea
Se recomanda inca din perioada de preconceptie sa beti cei doi litri de apa pe zi. Se recomanda sa eliminati cafeaua si sucurile/ceaiurile din comert, acestea din urma facilitand deshidratarea prin efectele diuretice pe care le prezinta. De asemenea aceste sucuri/ceaiuri din comert incarca rinichii si va predispun la pietre, nisip sau infectii. Doar la ocazii rare pot fi consumate.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară