Placenta este acel organ care asigura respiratia (aduce oxigen), nutritia (din sangele mamei) si excretia (preia metabolitii de la fat) ale fatului. De asemenea placenta are rol de a proteja fatul si de a elibera anumiti hormoni indispensabili sarcinii.
Afectiunile placentei pot perturba buna dexvoltare a fatului si este important ca acestea sa fie depistate devreme.
Cele mai frecvente afectiuni ale placentei
Placenta maturata prematur
Placenta maturata prematur sau placenta imbatranita apare la sarcina de peste 40 de saptamani si se manifesta prin piererea partiala a capacitatii placentei de a hrani si oxigena bebelusul. Este o situatie ce impune nasterea bebelusului pentru a nu-i periclita probleme serioase acestuia.
Placenta praevia
Placenta previa este o anomalie a placentei caracterizata prin inserarea joasa a placentei in uter. Astfel placenta praevia acopera partial sau total orificiul cervical si pe masura ce uterul se dezvolta aceasta se desprinde, provocand sangerari ce pot avea prognostic grav, punand in pericol atat viata copilului, cat si a mamei.
Pentru mai multe informatii cititi articolul: Placenta previa
Placenta abruption sau desprinderea de placenta
Placenta abruptio sau despreinderea de placenta reprezinta desprinderea prematura a placentei de pe uter, ducand, ca si in cazul de mai sus, la sangerari cu prognostic grav. Fumatul in sarcina predispune la placenta abruption.
Cititi toate informatiile despre placenta abruption in articolul: Anomalii ale placentei - placenta abruption sau desprinderea de placenta
Placenta difussa
Placenta difussa sau placenta membranacea se manifesta prin prezenta unui tesut vilos (cu peri) care acopera sacul uterin. Placenta difussa este deseori insotita de placenta praevia si se pare ca este cauzata de anomalii sau afectiuni ale endometrului. Placenta membranacea este cauza de avort spontan si poate fi favorizata de chiuretajele repetate.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară