Desi multi au prezis sfarsitul cuvantului tiparit, se pare ca cei mici inca se mai bucura de povesti inainte de culcare, iar cei mari sunt incantati sa transforme lectura zilnica intr-un obicei. Mai mult, parintii inteleg tot mai mult importanta cartilor, de aceea au inceput sa le citesca bebelusilor inca din burtica. Dinainte de nastere si in primele luni dupa, este esential sa se creeze o legatura puternica intre copil si mama, prin perceperea unei voci calme, iubitoare, ce transmite caldura si siguranta.

Citirea unei carti alaturi de cei mici a fost si va fi mereu asociata cu afectiunea. Mai mult, povestile pentru copii raman pentru totdeauna in sufletul adultilor, ca amintiri ale vremurilor cand au inteles ca imaginatia nu are limite.

Children’s Books Guide a realizat un top al celor mai citite 100 de carti de copii din toate timpurile. Din acest top fac parte carti pentru toate varstele si din toate perioadele. Urmatoarele povesti sunt cele care au ocupat primele zece locuri:

  1. Where the Wild Things Are”, semnata de Maurice Sendak, este o poveste cu suspans, actiune si umor. Max, un baiat neascultator, este trimis la culcare fara sa mai serveasca cina. Insa dupa caderea intunericului, in camera lui se intampla lucruri ciudate. Cartea a fost premiata mai multi ani la rand drept detinatoarea celor mai frumoase ilustratii.
  2. The Giving Tree” de Shel Silverstein este o poveste sensibila despre prietenia dintre un copil si un copac.
  3. Green Eggs and Ham” a lui Dr. Seuss este povestea in versuri, ramasa celebra prin cuvintele: “I am Sam, Sam I am”. Rimele sunt simple si amuzante, usor de retinut de catre copii.
  4. Goodnight Moon”, carte scrisa de Margaret Wise Brown si ilustrata de Clement Hurd, reinventeaza simplul “noapte buna”. Copii si parinti citesc impreuna aceasta carte de peste 50 de ani, iar ilustratiile sunt printre cele mai apreciate din lumea cartilor pentru cei mici.
  5. Cloudy With a Chance of Meatballs”, cartea lui Judy si Ron Barrett, a fost ecranizata in anul 2009. Se pare ca din cer ploua cu portii uriase de mancare – de la chiftelute, piure si pana la clatite, transformand povestea intr-una dintre cele mai amuzante din toate timpurile.
  6. The Very Hungry Caterpillar” (“Omida mancacioasa”) este povestea care l-a facut celebru pe Eric Carle, autorul apreciat in intreaga lume pentru originalitatea ilustraţiilor si pentru designul inovativ al carţilor sale.Din 1969 pana in prezent, aceasta a fost tradusa in 47 de limbi si s-a vandut in 29 de milioane de exemplare. Cartea este disponibila in limba romana la www.carteacopiilor.ro
  7. Alexander and the Terrible, Horrible, Very Bad Day”, de Judith Viorst si Ray Cruz, este povestea unui baietel caruia toate ii merg prost. Ziua incepe rau de dimineata, cand Alexander se trezeste cu guma in par. De aici se dezlantuie un sir de intamplari amuzante, prin care baietelul invata sa vada si partea buna a lucrurilor.
  8. Guess How Much I Love You” (“Ghici cat de mult te iubesc”), de Sam McBratney, este o poveste pe care fiecare parinte a trait-o imediat ce copilul sau a invaţat sa vorbeasca destul de bine. Cartea spune, cu delicateţe si umor, povestea iepurasului Castanuţa-cel-Mic, care incearca sa-i arate lui Castanuţa-cel-Mare cat de profunda este dragostea ce i-o poarta. Cartea este disponibila in limba romana la www.carteacopiilor.ro
  9. “Pat the Bunny”, povestea lui Dorothy Kunhardt, prezinta doi copii, Paul si Judy, carora le place sa descopere cat mai mult din lumea in care traiesc. Cartea este un exercitiu bun de imaginatie atat pentru cei mici, cat si pentru cei mari.
  10. “Love You Forever” este o carte clasica plina de afectiune, dar si de umor, pe care o veti citi iar si iar. Robert Munsch si Sheila McGraw spun povestea unei mame care ii declara zilnic copilului ei cat de mult il iubeste, pastrandu-si obiceiul chiar si cand acesta a devenit adult.

Topul complet al celor mai citite 100 de carti pentru copii poate fi gasit la www.childrensbooksguide.com.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume LIL UZI VERT, RAPPER-UL AMERICAN CARE A PRIMIT DISCUL DE DIAMANT, VINE ÎN PREMIERĂ ÎN ROMÂNIA, LA FESTIVALUL NEVERSEA SAGA Festival anunță programul pe zile pentru cea de-a treia ediție: Robin Schulz, Elley Duhe și Vintage Culture printre artiști

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri