Dezvoltarea pubertatii la baieti este diferita de cea a fetitelor, astfel ca parintii trebuie sa aiba in vedere alte variabile. Dezvoltarea organelor genitale la baieti incepe inca din viata intrauterina si la fel se intampla si in cazul fetitelor.


Insa, dupa nastere, procesele de dezvoltare ale organelor genitale sunt mult incetinite in cazul baieteilor, in timp ce la fetita continua sa se dezvolte constant, dar lent. Astfel, la baieti eruptia pubertara este brusca si evidenta, incepand, la normal, cel mai devreme la 9 ani.

Desigur, nu reprezinta neaparat un semn patologic daca pubertatea copilului incepe la 13 ani, insa exista totusi niste limite de varsta care pot indica anumite patologii si despre care vom discuta mai jos.

Care sunt semnele aparitiei pubertatii la baieti?

Teoretic, in jurul varstei de 11 ani incepe dezvoltarea testiculelor. La 12 ani penisul incepe sa se alungeasca si apar primele fire de par pubian. In aproximativ inca un an are loc un puseu de crestere rapida in inaltime, cresterea aceasta realizandu-se la nivelul cartilajelor epifizo-diafizare de la nivelul oaselor lungi, care se mai numesc si inele de cerstere. Cresterea in inaltime la baieti se incheie in jurul varstei de 25 de ani cand se considera ca aceste inele de crestere osoasa sunt complet calcificate.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! „Georgian Legend” revine pe 21 aprilie la Sala Palatului cu un spectacol uluitor de muzică și coregrafie

In jurul varstei de 13-14 ani are loc prima ejaculare care, in general, se produce in somn.

Ulterior incep sa apara si restul caracterelor sexuale secundare:
- ingrosarea vocii;
- organele genitale continua sa se dezvolte pana in jurul varstei de 16-18 ani;
- comportamentul devine mai agresiv datorita cresterii concentratiei de testosteron;
- apare parul axilar si ulterior incepe sa se ingroase si sa se accentueze parul de pe corp, in special la nivelul membrelor si pieptului;
- apar cosurile sau chiar acneea;
- mirosul transpiratiei se accentueaza;
- spre finalul pubertatii incepe sa apara barba.
Desigur, varsta aparitiei asemnelor pubertatii poate sa difere fata de variabilele expuse mai sus, insa aceasta nu inseamna neaparat ca dezvoltatea baiatului ascunde vreo patologie. Parintii trebuie sa fie totusi atenti in ceea ce priveste dezvoltarea msexualitatii baiatului, caci semnele de mai sus sunt considerate ca apartinand dezvoltarii izosexuale. Insa este posibil ca baiatul ca capete din caracterele feminine datorita unei cantitati marite de estrogeni, situatie mai frecventa in cazul baietilor obezi, ceea ce se cheama pubertate heterosexuala sau contrasexuala. Cel mai evident semne de heterosexualitate este cresterea glandei mamare sau ginecomastia. De aceea se recomanda sa mergeti cu baiatul la medic cand ati observat primele semne ale pubertatii, chiar daca acestea apar la varste normale.

Poți scăpa de celulită în mai puțin de două luni de zile Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri