Intre 0 si 12 ani
Vaccinurile la copii
Anumite vaccinuri ale copiilor, cele care fac parte din programele obligatorii de vaccinare, au salvat multe vieti si au dus la scaderea considerabila pana la eradicare a unor boli epidemice care puneau in pericol chiar viata copilului bolnav. De aceea aceste vaccinuri trebuie facute in continuare. Aceste vaccinuri i se fac copilului la anumite varste de risc, incepand dupa prima luna de la nastere, daca sanatatea copilului permite vaccinarea.In ceea ce priveste vaccinurile optionale, se recomanda anual cele antigripale, incepand cu varsta de un an, iar dupa 5 ani se recomanda vaccinul antihepatitic A si B (hepatita B inca ucide...). Desigur, puteti alege si alte vaccinuri, in functie de riscurile la care este expus micutul (de exemplu calatorii in Africa).
Cresterea si greutatea
Inca de cand este bebelus micutului i se evalueaza cresterea in raport cu varsta si greutatea. Chair daca a crescut mai mare, in continuare trebuie sa aveti grija la cresterea si dezvoltarea copilului. Daca sunteti parinti cu inaltime medie sau sub medie si doriti un copil inalt, inca de la varsta de 5 ani il puteti inscrie la baschet, un sport ce inalta. Evaluarea indicelui de masa corporala la fiecare jumatate de an va poate orienta cu privire la masurile pe care le luati fata de cresterea copilului. Daca este prea slabut se recomanda sa il inscrieti la cursuri de dans sau de inot, iar daca este supraponderal, atunci orice sport ii va aduce numai beneficii.
Examenul oftalmologic
Examenul oftalmologic trebuie efectuat incepand cu varsta de 5 ani, chiar daca micutul nu da semne in privinta tulburarilor de vedere. Mergand la oftalmolog puteti preveni multe afectiuni grave.
Analizele de sange
Hemoleucograma este indicata anual. Copilului i se preleveaza sange din deget la varstele mici, mai apoi din vena de la plica cotului. In afara hemoleucogramei complete este indicat sa ii mai evaluati micutului transaminazele, colesterolul, calcemia, glicemia, si sa ii faceti sumarul de urina si examenul coprologic. Colesterolul crescut nu reprezinta un risc de afectuni cardiovasculare doar la aduti, ci el poate fi prezent si la copil. Prevenirea bolilor cardiovasculare si a aterosclerozei se incepe chiar de la varste mici.
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an
Campania #GrijădePlămâni continuă (Timișoara): Spirometrii gratuite în tramvaiul dedicat sănătății plămânilor, pe liniile 8 și 9
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri