11 Iulie 2012 publicat în Bebe 47 share-uri

El stie mai multe decat suntem noi dispusi sa credem si sa acceptam; de fapt el simte inainte de a sti, ceea ce-i da chiar un ascendent asupra lumii adultilor.

De ce plange nou-nascutul?

Pai hai sa ne gandim: el sta in burtica la mami, intr-un mediu lichid ceea ce-l face sa-si simta greutatea cam de 10 ori mai mica decat e de fapt, daca bebelusul cantareste, sa zicem 3 kg inainte de nastere, el se simte in burtica de aproximativ 300 grame.

Daca ii e foame, isi ia imediat de mancare: el nu asteapta nici macar o secunda sa fie servit, totul ii vine din placenta, direct, fara intermediari: mancarica, bauturica, pisulica la cerere - nu-l schimba nimeni, nu-l sterge, nu-l intoarce de pe o parte pe alta. Nu-i e frig sau cald- ii este bine. Acolo este raiul pentru el. Acolo este asa numita Arcadia .

Dintr-odata, se rup membranele, sau "apa", si bebelusul brusc simte ca are 3 kg . Enorm! Apoi e antrenat in travaliu, e silit sa intre in lumea de afara, e smuls brutal (pentru el) si atins de o persoana total straina, doctorul.

Bebelusul, ganditi-va ca timp de 9 luni nu a mai fost atins de altceva sau cineva decat de propriul lichid amniotic si dintr-odata e luat pe sus, i se mai trage si una la poponet, e masurat, pus sub lumina UV, cantarit si abia apoi ajunge in brate la mami, pe care initial nu o recunoaste, ii recunoaste doar bataile inimii si glasul, cu care era obisnuit inca de prin luna a 4-a.

Actul nasterii e poate cel mai dificil moment din viata omului si fiecare din noi, ne dorim mai apoi sa revenim la "raiul" din burtica mamei, sa retraim in acea Arcadia.

Totul este nou pentru bebelus: experimenteaza pentru prima data senzatii si trairi noi si nu stie cum sa reactioneze la toate acestea caci el vine dintr-o alta lume, guvernata de alte legi fizice, chimice si emotionale.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri