4 Alaptarea
In primele 2 luni, nevoia de alaptare trece inaintea celei de somn: bebelusul poate fi alaptat la san chiar si la fiecare 2 ore!
5 “Ritualul” somnului
Realizati un program inainte de somnul de seara, care sa intre in “rutina” bebelusului sau a copilului: baita, cititul unei carti, spalarea dintisorilor.
Studiile au aratat ca bebelusii care au un program bine-stabilit, care se repeta inaintea somnului de noapte, adorm mai repede si se odihnesc mai bine.
O “rutina” inaintea somnului, poate fi inceputa de la varsta de 6-8 saptamani, care sa cuprinda mereu aceleasi activitati:
- Jocurile cele mai “active” lasati-le pentru cursul zilei si recurgeti la activitati mai “linistitoare” inspre seara.
- Mentineti aceeasi ordine si aceleasi activitati inainte de culcare
- Pastrati “ce-i mai bun” pentru la final; activitatea preferata a bebelusului lasati-o pentru sfarsitul “programului”, chiar inainte de culcare si realizati-o in dormitorul lui. El va asocia somnul cu aceasta activitate placuta.
6 Metoda Ferber
Metoda Ferber propune o solutie pentru copiii care plang in cursul noptii sau atunci cand sunt lasati singuri sa doarma.
Conditii pentru a incerca metoda Ferber:
- Parintii sa fie bine odihniti in primele zile cand incep aplicarea metodei
- Bebelusul sa aiba minim 5-6 luni.
Principiul metodei:
Metoda Ferber se bazeaza pe principiul “asteptarii progresive”:
1 Dupa ce ati terminat “programul” de dinaintea somnului, asezati bebelusul in patut, atunci cand este in curs de a adormi si nu dupa ce a adormit.
2 Daca micutul plange, asteptati cateva minute inainte sa va intoarceti la el. Puteti incepe cu un timp de “asteptare” intre 1-5 minute.
sursa foto: shutterstock
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?