17 Septembrie 2021 publicat în Bebe 12 share-uri

Ritualul de culcare este acel sir de activitati pe care le facem inainte de somn si prin care ne pregatim de culcare. Cum arata un ritual de culcare la copii, ce ar trebui sa contina si de ce este important sa il avem – pe larg in acest articol.

Ce este ritualul de culcare?

Ritualul de culcare consta intr-o inlantuire de activitati, pe care cei mici le fac (singuri sau alaturi de parinti, in functie de varsta) in fiecare seara inainte de culcare, de fiecare data in aceeasi ordine. Scopul este de a-i pregati pe copii pentru tranzitia de la zi la noapte si pentru somn, prin predictibilitatea si sentimentul de control pe care un ritual de somn li-l ofera acestora.

Si noi, adultii, inainte de a ne baga in pat si a adormi, facem inainte cateva lucruri pentru a ne pregati de somn (ne spalam pe dinti, facem dus, ne schimbam in pijamale, citim putin etc.).

Un ritual de culcare poate fi introdus inca din primele seri dupa venirea de la maternitate, ajutandu-i inclusiv pe proaspetii parinti sa se adapteze la viata cu noul membru al familiei.

Pentru copiii care nu au inca un ritual de somn, acesta se poate crea la orice varsta; iar dupa cateva nopti in care se fac aceleasi activitati, in aceeasi ordine, copilul incepe sa se obisnuiasca.

Importanta si beneficiile unui ritual de culcare la copii

Atat bebelusii, cat si copiii mici sau mari au nevoie de rutine zilnice. Dezvoltarea lor cognitiva, emotionala si sociala este foarte intensa in primii ani de viata. Iar uneori toate evenimentele unei zile pot deveni coplesitoare, daca cei mici nu au o insiruire predictibila a activitatilor dintr-o zi.

Ritualul de culcare ofera predictibilitate si senzatia de control

Unul dintre elementele-cheie ale unui ritual este predictibilitatea cu care copiii se obisnuiesc. Predictibilitatea in cazul rutinelor si ritualurilor la copii se refera la faptul ca ei invata sa stie ce urmeaza si la ce sa se astepte. De asemenea, un ritual de culcare ii ajuta pe cei mici prin faptul ca face mai usoara trecerea de la programul de zi la cel de noapte. Pe masura ce incepem sa facem activitatile din ritualul de culcare, in organismul celor mici incep sa se elibereze hormoni care ii relaxeaza si ii pregatesc pentru intrarea in starea de somn. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Sursa foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri