Înțărcarea poate fi o perioadă provocatoare și emoționantă atât pentru mamă, cât și pentru copil, așa că este important să fie făcută treptat și cu răbdare, pentru a nu lăsa traume. Acest proces se poate derula din diverse motive și în momente diferite. Astfel, el poate dura de la câteva zile la câteva luni, în funcție de cât de des și mult se alăptează și cât de pregătiți sunt mama și bebelușul pentru acest proces.

Efectele înțărcării pot fi fizice, dar și emoționale pentru ambele părți, de aceea este important ca mamele să aibă un sprijin pe parcursul acestei perioade, pentru a o depăși ușor. Ajutorul poate veni de la un coach de înțărcare, un tip de terapie unică în România.

“În viață, orice schimbare ne sperie, vine la pachet cu o perioadă de adaptare și la final subconștientul nostru înregistrează

prin care a trecut, pentru ne pregăti pentru situații de viitor similare. Și astfel poate să ne fie și mai frică următoarea dată când se schimbă ceva sau poate să nu ne mai fie. Aici își are rolul coach-ul de “înțărcare magică”, care trebuie să intervină înainte și înainte de procesul de renunțare la alăptare și să lucreze cu mamele, pentru a le pregăti legat de efectele acestuia. Foarte multe mame trec prin ceea ce se numește “traumă de separare”, pentru că în general, oamenii experimentează multă frică în viață, așă că perspectiva unui nou episod foarte anxios poate avea efecte negative majore asupra fizicului și psihicului” a declarat Gabriela Ungurelu, life coach și speaker motivațional, fondatorul mișcării Înțărcare Magică.

Cele 4 semne care arată că o mamă are nevoie de coaching de înțărcare

  • Frica și gândul că procesul înțărcării va fi traumatizant pentru copil

Femeile aflate la început de drum ca mame dezvoltă tot felul de frici. Una dintre ele este legată de procesul înțărcării și de cum se va comporta copilul pe parcursul lui. Coach-ul de înțărcare va învața mama să treacă peste aceste anxietăți și să înțarce blând și împlinitor pentru ea și stima sa de sine ca mama.

  • Epuizarea dată de alăptare și îngrijirea celui mic

Mamele epuizate nu se gândesc la viitor, ci doar la prezent și la cum să facă să mai fure și ele un pui de somn odată ce bebelușul a adormit. Pentru astfel de mame informația despre ce va urma în procesul înțărcării este foarte importantă, de aceea o persoană care să îi dea detalii despre experiența alăptării și a renunțării la ea este binevenită.

  • Incapacitatea unei mame, din cauza oboselii, de a filtra informațiile despre înțărcare, pe care le primește pe internet sau de la persoanele din jur.

O mamă obosită poate manifesta dezinteres față de anumite informații care o pot ajuta în procesul de creștere și îngrjire a copilului. Astfel, îi pot scăpa multe date utile despre înțărcare. Un coach îi poate livra astfel de informații periodic, cursiv și într-o maniera prin care mama să capete încredere în ea.

  • Jena legată de procesul alăptării, care o determină pe mamă să tacă și să nu împărtășească din experiențele ei celor din jur, crezând că aceștia nu sunt capabili să o ajute.

“În ultimii șapte ani am ghidat peste 2000 de mame în parcurgerea acestui proces al înțărcării, care nu este altceva decat o separare fizică, definitivă și irevocabilă între mama si copil. Și dacă la prima separare, adică la naștere, ai la dispoziție un sistem național si internațional de specialisti pregătiți să te ajute sa naști, la înțărcare nu mai e nimeni. Ba mai mult, specialiștii din domeniul alăptării, fără voia lor pot doar să te încurajeze să continui alăptarea și să îți reamintească beneficiile ei. Știu acest aspect, pentru ca am fost unul dintre ei. Este corect ce spun acești specialiști, doar ca în sufletul mamelor, la momentul înțărcării, se întâmplă mari mișcări ‘tectonice’ emoționale, cu ramificații extinse, până la vârsta la care au fost înțărcate ele. Iar majoritatea mamelor nu știu sa verbalizeze acest aspect, nu au curaj să zică ce simt și se simt copleșite de atâta durere, furie, neputință. Aici intervine sfatul unui coach de înțărcare magică”, a spus Gabriela Ungurelu, fondatorul programului care pregătește mamele să renunțe la alăptare firesc și blând.

Prima carte de la noi despre înțărcare ca un proces ușor de parcurs

Pe 28 octombrie 2023, ora 13.00, va fi lansată în București, la Diverta Lipscani, versiunea în română a cărții Magic Weaning – Înțărcare magică - scrisă de Gabriela Ungurelu. Această carte este un instrument indispensabil pentru mamele aflate la început de drum în călătoria alăptării, care le le învață cum să facă din înțărcare o experiență magică, plăcută atât pentru ele, cât și pentru copii.

Despre Gabriela Ungurelu este absolventă a unei facultăți de limbi străine din București. A activat în multinaționale, lucru care i-am permis să se și întrețină singură pe perioada facultății, părinții având posibilități financiare limitate.

După o serie de evenimente nefericite și răsturnări de situații din viața ei, o depresie post natală și o tentivă de suicid, la 30 de ani, Gabriela se înscrie la facultatea de psihologie din Brașov, la care renunță însă după doi ani, deoarece nu s-a regăsit în ariile acoperite de curricula de psihologie de la noi. Drept urmare, alege să parcurgă cursuri de mindset, diverse forme de vindecare și reabilitare emoțională, în mai multe părți ale lumii: Costa Rica, Las Vegas,

Los Angeles, Palma de Mallorca, Peru și Londra.

Gabriela este în prezent “Life coach” și nu are trecut în CV niciun titlu pompos preluat de pe diplomele strânse.

În 2016, după 2 ani în care a activat ca specialist în alăptare, Gabriela Ungurelu fondează mișcarea Înțărcarea Magică, care are la bază un program ce le ajută pe mame să înțarce natural, blând și asumat. Pe această temă ea a scris și o carte numită Magic Weaning, care a fost lansată în 1 octombrie 2022 in Los Angeles. Versiunea în română va fi disponibilă din 28 octombrie 2023, odată cu evenimentul de lansare, ce va avea loc la Diverta Lipscani (ora 13.00).

Un alt proiect de coaching transformațional inițiat și derulat de Gabriela este cel intitulat

Oameni Mari, adresat celor ce vor o schimbare în viață, dar nu știu cum să-și acceseze propriile resurse pentru a o face.

Mai multe informații despre Gabriela Ungurelu, pe:

Website - https://gabrielaungurelu.com/ro/

You Tube - https://www.youtube.com/@gabrielaungurelu4286/featured

Instagram - @traumafreeweaning

Facebook - https://www.facebook.com/gabrielaungurelucoaching


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri