Important in evaluarea starii de sanatate a bebelusului este primul control medical. Prima intrebare adresata doctorului de catre parinti este: "Bebelusul meu este sanatos?".
Abdomenul nou-nascutului

Abdomenul micutului este destins si usor balonat. Se poate observa la nivelul ombilicului o mica hernie, care se vindeca de la sine in urmatoarele luni.

Aprecierea cantitatii urinii

Prima urina este emisa de bebelus imediat dupa nastere, iar in urmatoarele cateva zile urineaza rar. Nu este un semn de alarma faptul ca in primele zile urina lasa niste pete rosii pe scutece, deoarece nu este vorba de sange; acest fenomen se remite in maxim o saptamana.

Pe masura ce este alaptat mai bine, numarul de urinari poate creste chiar pana la 17-18 in 24 de ore- aceasta releva faptul ca este bine hidratat. Daca numarul de urinari scade sub 5 in 24 de ore, este un semn ca bebelusului trebuie sa i se dea mai multe lichide.

Aspectul si numarul scaunelor bebelusului

Materiile fecale ale nou-nascutului capata o culoare verzuie in contact cu aerul. Ele sunt de consistenta moale, pastoasa si au un miros acrisor. In functie de cantitatea de lapte supta de la san, numarul scaunelor este in medie 1-4 pe zi. Unii bebelusi pot fi constipati (1 scaun la 2 zile) sau pot avea diaree (7-8 scaune intr-o zi). In niciuna din aceste situatii nu se intervine decat daca observam ca bebelusul scade in greutate.

Scaunele nou-nascutilor ce sunt hraniti cu lapte artificial difera de cele ale bebelusilor care sunt hraniti de la san. Scaunele lor sunt mai tari, cu miros urat, culoare variabila in functie de laptele folosit. Numarul scaunelor este mai mic, in medie 1-2 scaune pe zi.

Cel mai fidel oservator al nou-nascutului ramane mama, care este atenta la toate manifestarile lui, ajunge sa-l cunoasca, urmarindu-l in toate situatiile normale (alaptat, baie, infasat, somn) si sa-si dea seama imediat cand este ceva in neregula cu el.

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. ”Un elev exemplar” – presa sârbă despre adolescentul care a deschis focul într-o școală din Belgrad Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro Un mix perfect pentru frumusețea pielii, părului și unghiilor tale

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri