Primul lucru pe care-l puteti face ca sa evitati colicile este adoptarea unei tehnici corecte a alaptarii. Cu cat bebelusul inghite mai mult aer in timpul mesei, cu atat va fi mai agitat. Daca nou-nascutul este hranit artificial, folositi biberoane anticolici, care sunt facute special sa reduca ingestia de aer in timpul mesei.
Masajul ritmic pe burtica sau pe spate dupa masa este de asemenea benefic. Acesta ajuta la dispersarea gazelor in intestin si scade presiunea acumulata in tubul digestiv.
Una dintr cele mai bune metode de a linisti un copil cu colici este suzeta, deoarece suptul linisteste copilul. De asemenea, o plimbare la aer curat in carucior sau in brate calmeaza copilul cu colici si il ajuta sa adoarma.
Copiii sunt dependenti de afectiune si vor sa fie tot timpul in preajma mamei. Vocea sau atingerea mamei sunt foarte importante si pot linisti copilasul. Cumparati un port-bebe, luati copilul in barte, leganati-l si purtati-l peste tot cu dumneavoastra, chiar si in timp ce va ocupati de mici treburi casnice.
Medicamente pentru colici?
Cand vine vorba de medicamente, fie ele naturale, trebuie consultat medicul pediatru, care va prescrie exact remediul potrivit pentru micutul dumneavoastra, in cantitatea si in doza potrivita.
Cele mai bune remedii sunt, bineinteles, cele naturiste dintre care ceaiurile din plante de musetel, tei, anason.
Pot fi utile si unele medicamente care provoaca somnolenta (in trecut se folosea clisma cu diferite substante somnifere), dar ele sunt rar folosite datorita reactiilor adverse frecvente si grave ce pot aparea la nou-nascut.
Picaturile impotriva gazelor ce contin Simeticon sunt indicate numai in cazul copiilor care au colici datorate acumularii de gaze. Aceste preparate nu au efecte secundare, deoarece nu se acumuleaza in organism.
Perioada colicilor trebuie abordata cu calm si rabdare. Chiar daca sunteti la primul copil, nu va lasati coplesiti si nu va simtiti vinovati ca sugarul sufera si plange. Concentrati-va atentia la ingrijirea micutului, dar si a dumneavoastra, gandindu-va ca in final aceasta perioada se va sfarsi.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară