Sindromul cariei de biberon este o afectiune care consta in carierea pana la distrugerea dintilor de lapte ai copilului. Daca nu tratezi acest tip de carie se poate extinde la structurile osoase invecinate si poate afecta dezvoltarea dentitiei definitive.
Sindromul cariei de biberon este o afectiune care consta in carierea pana la distrugerea dintilor de lapte ai copilului. Daca nu tratezi acest tip de carie se poate extinde la structurile osoase invecinate si poate afecta dezvoltarea dentitiei definitive.

Care sunt cauzele aparitiei cariei de biberon?

Caria de biberon este determinata de contactul prelungit al dintilor bebelusului cu lichide ce contin zahar (lapte, formule de lapte, sucuri insulcite sau siropuri).

Lichidele dulci prezente in alimenatia sugarului intretin bacteriile din cavitatea bucala, acestea producand acizi care ataca smaltul dintilor. Probabilitatea aparitiei cariei de biberon este cu atat mai mare cu cat timpul de expunere al dintisorilor la lichidele dulci este mai mare.

Aceasta afectiune este favorizata si de faptul ca parintii folosesc biberonul ca sa adoarma si sa linisteasca copilul. Daca lasi copilul sa doarma cu biberonul in gura sau daca il folosesti excesiv, poti favoriza aparitia cariei. Trebuie sa stii ca dupa ce depaseste perioada de sugar, biberonul nu mai este necesar.

Cum iti dai seama ca bebe are carie de biberon?

Aceasta afectiune are o evolutie rapida, copilul nu simte durere decat in momentul in care dintii sunt afectati destul de rau. Caria ataca in special dintii de sus (intai incisivii, apoi molarii si caninii) atat la suprafata, cat si in profunzimea dintelui. In general, parintii apeleaza la medicul stomatolog in momentul in care apare durerea, cariile fiind numeroase si extinse.

Ce este de facut pentru a preveni aparitia cariei?

  • Mentine o buna igiena orala a copilului tau: dupa fiecare masa tamponeaza-i gingiile si dintisorii cu un tifon steril imbibat in ceai de musetel; de indata ce apare primul dintisor foloseste periuta si pasta speciale pentru bebelusi pentru a-i peria dintii; cand dintii sunt mai numerosi si se ating intre ei poti sa incepi sa folosesti si ata dentara
  • Foloseste pasta de dinti fluorurata sau geluri fluorurate pentru protejarea smaltului dintilor
  • Examineaza in fiecare zi dintisorii lui bebe pentru a observa din timp aparitia cariei si a o trata precoce
  • Nu-ti lasa copilul sa doarma cu biberonul in gura- mai bine foloseste o suzeta, dar nu o unge cu lichide dulci pentru ca cel mic sa o accepte mai usor; dupa varsta de 1 an renunta la biberon, invatandu-l sa bea din cana
  • Evita lichidele dulci, nu adauga zahar la mancare pentru a o face mai gustoasa
  • De cand apare primul dintisor poti sa faci prima vizita la medicul stomatolog. El iti poate explica pe larg ceea ce trebuie sa faci pentru prevenirea cariei.
Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 8 ore de somn fără telefoane: Sfaturi practice pentru părinți și copii

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri