Dupa mirungere, preotul citeste in fata nasului, a parintilor si a celorlalti invitati rugaciuni care reprezinta prima slujba la care ia parte noul crestin.
Pentru a semnifica schimbarea dintr-un om necrestin intr-unul cu frica lui Dumnezeu, copilasul este tuns in semnul crucii, imbracat in straie albe si dus in fata altarului unde primeste Sfanta impartasanie, luand din Trupul si Sangele Domnului.
La 40 de zile de la savarsirea Tainei Botezului, mama isi aduce pentru prima data la biserica bebelusul pentru a-i face intrarea in casa Domnului. Preotul rosteste rugaciuni pentru mama, iar copilul este inchinat la icoanele bisericesti (baietii sunt dusi in altar, iar fetele se inchina la icoanele de la catapeteasma).
In cadrul acestei Taine a Bisericii, pruncul se leapada de satana, alaturandu-se Mantuitorului in lupta impotriva raului. Cufundarea in aghiasma reprezinta spalarea pacatului stramosesc si a pacatelor facute pana in momentul botezului. Cand copilul este scos din apa si infasat in panza alba, el reinvie increstinat in credinta ortodoxa. Ungerea cu Sfantul si Marele Mir semnifica binecuvintarea lui de catre Duhul Sfant. Primind Sfanta impartasanie pentru intaia oara, pruncul nou botezat este pe deplin de acum fiu al lui Dumnezeu.
Un articol de Simona Prodanoiu
Unde poți bea apă de la robinet în România? Harta cu locuri care oferă apă potabilă gratuit
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă