Botezul trebuie facut incepand de la 8 zile de la nastere si pana la 40 de zile, daca pruncul este sanatos. Daca nou-nascutul este bolnav, botezul se savarseste imediat ca sa nu moara copilul necrestinat.
Inainte de botez parintii au datoria de a alege un nume corespunzator pentru micut (poti apela la dictionarul nostru de nume pentru micuti ) si de a-i gasi acestuia un nas. Nasul trebuie sa fie ortodox si credincios, sa se spovedeasca si sa se impartaseasca inainte de a boteza. Nasul de botez este parintele spiritual al copilului si se va inrudi cu el inaintea lui Hristos. Nasul are obligatia de a contribui la educatia copilului si de a-l sfatui si a-l calauzi pe drumul cel bun. De asemenea, daca cel mic ramane orfan, este de datoria nasului de a-l creste.
Slujba botezului are 3 parti importante: o prima parte in care au loc dezlegarile si lepadarea de duhurile rele, o a doua parte in care se sfinteste apa din cristelnita (vasul in care se cufunda bebelusul) si o a treia parte in care are loc botezul propriu- zis.
Fiind in pragul Bisericii, nasul cu bebelusul in brate se intoarce cu fata la apus si spune in numele pruncului de 3 ori: “Ma lepad de satana”. Apoi se intoarce spre rasarit si spune de 3 ori Crezul, intru unirea cu Mantuitorul.
Apoi, preotul sfinteste apa din cristelnita, transformand-o in aghiasma (apa din vasul de increstinare reprezinta apa Iordanului, in care a fost botezat si Mantuitorul). Untdelemnul se sfinteste si el si se toarna in cristelnita cu aghiasma.
Apa fiind pregatita, copilul este cufundat de catre preot de 3 ori in cristelnita, de fiecare data rostind: “Se boteaza robul lui Dumnezeu ..., in numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh, Amin”.
Pruncul se da nasului, care-l infasoara intr-o panza alba, semnificand puritatea si curatenia sufleteasca a noului botezat in fata lui Dumnezeu. Preotul rosteste rugaciuni pentru binecuvintarea lumanarii, ce semnifica lumina vie a credintei intru Hristos care-l va calauzi in viata.
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân