Taina botezului semnifica lepadarea pruncului de pacatul stramosesc savarsit de Adam si Eva si alaturarea lui intru Hristos si credintei crestine. Botezul este cea mai importanta taina, fara de care nu poate primi celelalte Sfinte Taine ale Bisericii: mirungerea, maslul, casatoria, spovedania, impartasania si hirotonia.
Copilasul primeste apoi cea de-a doua Taina a Bisericii, si anume mirungerea, fiind uns de catre preot cu Sfantul si Marele Mir, facandu-i semnul crucii pe frunte, ochi, gura, piept, spate, maini si picioare si rostind de fiecare data: “Pecetea darului Sfantului Duh”.

Dupa mirungere, preotul citeste in fata nasului, a parintilor si a celorlalti invitati rugaciuni care reprezinta prima slujba la care ia parte noul crestin.

Pentru a semnifica schimbarea dintr-un om necrestin intr-unul cu frica lui Dumnezeu, copilasul este tuns in semnul crucii, imbracat in straie albe si dus in fata altarului unde primeste Sfanta impartasanie, luand din Trupul si Sangele Domnului.

La 40 de zile de la savarsirea Tainei Botezului, mama isi aduce pentru prima data la biserica bebelusul pentru a-i face intrarea in casa Domnului. Preotul rosteste rugaciuni pentru mama, iar copilul este inchinat la icoanele bisericesti (baietii sunt dusi in altar, iar fetele se inchina la icoanele de la catapeteasma).

In cadrul acestei Taine a Bisericii, pruncul se leapada de satana, alaturandu-se Mantuitorului in lupta impotriva raului. Cufundarea in aghiasma reprezinta spalarea pacatului stramosesc si a pacatelor facute pana in momentul botezului. Cand copilul este scos din apa si infasat in panza alba, el reinvie increstinat in credinta ortodoxa. Ungerea cu Sfantul si Marele Mir semnifica binecuvintarea lui de catre Duhul Sfant. Primind Sfanta impartasanie pentru intaia oara, pruncul nou botezat este pe deplin de acum fiu al lui Dumnezeu.

Un articol de Simona Prodanoiu
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri