Sensibilitatea nou-nascutului se realizeaza prin intermediul analizatorilor organismului. Analizatorii sunt structuri care ajuta la integrarea organismului in mediul inconjurator. Organele de simt, prin intermediul analizatorilor, in functie de stimulii externi pe care ii primesc, trimit informatiile la centrii nervosi.
Nu degeaba se recomanda tinerelor mamici sa vorbeasca cat mai mult cu ingerasii lor, deoarece vocea calda a mamei stimuleaza nou-nascutul si contribuie la realizarea unei legaturi afective intre cei doi.

Bebe isi arata preferinta pentru vocea mamei la doar cateva zile de la nastere, iar la 2 luni este capabil sa o recunoasca si sa o diferentieze de vocile altor persoane; vocea si intonatia ei il stimuleaza, il linisteste si ii confera un sentiment de siguranta.

Vazul

Cel mai putin dezvoltat sistem senzorial la nastere este aparatul vizual. Componenta principala a acestui aparat, retina (preia lumina si o transforma in stimuli nervosi pe care ii trimite la creier), nu este complet dezvoltata la nou-nascut. Celulele cu conuri si bastonase (implicate in vederea colorata si cea monocroma) sunt in numar mai mic, astfel ca distingerea culorilor si acuitatea vizuala sunt mai reduse.

Nou-nascutul vede inca din prima zi, dar nu poate aprecia distanta, dimensiunile, formele si culorile foarte exact. La o luna de la nastere, aparatul lacrimal al bebelusului este dezvoltat si acesta este capabil sa verse lacrimi. Pana la varsta de 3 luni aparatul vizual se dezvolta si capacitatea lui de a focaliza ajunge sa fie asemanatoare cu a unui adult, dar acuitatea vizuala necesita mai mult timp pentru perfectionare.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Designerul Diana Nicolaie debutează pe scena artistică cu o expoziție ieșită din tipare, curatoriată de Ioana Ciocan Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

Perceptia

Perceptia este un simt complex, care cu ajutorul auzului si vazului realizeaza orientarea temporo-spatiala si coordoneaza activitatea motorie (miscarile) a organismului. Perceptia distantei, a adancimii sunt definitivate concomitent cu abilitatea micutului de a se misca singur.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri