Bebe isi arata preferinta pentru vocea mamei la doar cateva zile de la nastere, iar la 2 luni este capabil sa o recunoasca si sa o diferentieze de vocile altor persoane; vocea si intonatia ei il stimuleaza, il linisteste si ii confera un sentiment de siguranta.
Vazul
Cel mai putin dezvoltat sistem senzorial la nastere este aparatul vizual. Componenta principala a acestui aparat, retina (preia lumina si o transforma in stimuli nervosi pe care ii trimite la creier), nu este complet dezvoltata la nou-nascut. Celulele cu conuri si bastonase (implicate in vederea colorata si cea monocroma) sunt in numar mai mic, astfel ca distingerea culorilor si acuitatea vizuala sunt mai reduse.
Nou-nascutul vede inca din prima zi, dar nu poate aprecia distanta, dimensiunile, formele si culorile foarte exact. La o luna de la nastere, aparatul lacrimal al bebelusului este dezvoltat si acesta este capabil sa verse lacrimi. Pana la varsta de 3 luni aparatul vizual se dezvolta si capacitatea lui de a focaliza ajunge sa fie asemanatoare cu a unui adult, dar acuitatea vizuala necesita mai mult timp pentru perfectionare.
Perceptia
Perceptia este un simt complex, care cu ajutorul auzului si vazului realizeaza orientarea temporo-spatiala si coordoneaza activitatea motorie (miscarile) a organismului. Perceptia distantei, a adancimii sunt definitivate concomitent cu abilitatea micutului de a se misca singur.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?