Bebe isi arata preferinta pentru vocea mamei la doar cateva zile de la nastere, iar la 2 luni este capabil sa o recunoasca si sa o diferentieze de vocile altor persoane; vocea si intonatia ei il stimuleaza, il linisteste si ii confera un sentiment de siguranta.
Vazul
Cel mai putin dezvoltat sistem senzorial la nastere este aparatul vizual. Componenta principala a acestui aparat, retina (preia lumina si o transforma in stimuli nervosi pe care ii trimite la creier), nu este complet dezvoltata la nou-nascut. Celulele cu conuri si bastonase (implicate in vederea colorata si cea monocroma) sunt in numar mai mic, astfel ca distingerea culorilor si acuitatea vizuala sunt mai reduse.
Nou-nascutul vede inca din prima zi, dar nu poate aprecia distanta, dimensiunile, formele si culorile foarte exact. La o luna de la nastere, aparatul lacrimal al bebelusului este dezvoltat si acesta este capabil sa verse lacrimi. Pana la varsta de 3 luni aparatul vizual se dezvolta si capacitatea lui de a focaliza ajunge sa fie asemanatoare cu a unui adult, dar acuitatea vizuala necesita mai mult timp pentru perfectionare.
Perceptia
Perceptia este un simt complex, care cu ajutorul auzului si vazului realizeaza orientarea temporo-spatiala si coordoneaza activitatea motorie (miscarile) a organismului. Perceptia distantei, a adancimii sunt definitivate concomitent cu abilitatea micutului de a se misca singur.
Un articol de Simona Prodanoiu
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”