Daca in anotimpul rece predomina afectiunile respiratorii, in anotimpul cald sunt frecvente tulburarile aparatului digestiv la sugar.

Daca in anotimpul rece predomina afectiunile respiratorii, in anotimpul cald sunt frecvente tulburarile aparatului digestiv la sugar.

Dintre aceste tulburari digestive care apar la bebelus, diareea (boala diareica a sugarului) este cea mai intalnita, deoarece functiile digestive ale acestuia nu sunt complet dezvoltate si nu trebuie sa suprasolicitam tubul digestiv prin intermediul alimentatiei necorespunzatoare.

Diareea reprezinta eliminarea rapida a unui numar mare de scaune de consistenta scazuta, in general episodul durand 3 zile.

Laptele de mama este cel mai bine tolerat aliment de catre sugar; de aceea se recomanda hranirea lui bebe cu lapte de san minim 4 luni, cu cat mai mult cu atat mai bine.

Care sunt cauzele diareei la sugar?

Chiar si cea mai mica greseala in ceea ce priveste hrana bebelusului poate provoca afectiuni de tipul diareei: nerespectarea orarului meselor (ora si intervalul dintre mese), introducerea unui aliment nou, brusc si in cantitate mare (cand se incepe diversificarea alimentatiei, alimentul nou trebuie introdus treptat si in cantitate mica pentru a observa daca copilului ii prieste).

Daca sugarul este alimentat cu lapte de vaca sau formule din lapte, atunci tubul sau digestiv este supus la eforturi mai mari, deoarece aparatul digestiv nu este complet maturat si astfel este foarte probabil sa apara bolala diareica.

Calitatea laptelui trebuie atent verificata, deoarece el poate contine germeni care sa dea afectiuni digestive la sugar. Daca bebe suge direct de la san, el este protejat, deoarece laptele matern nu contine microbi, pe cand laptele de vaca se poate contamina si cauza tulburari digestive.

O alta cauza de diaree la sugar o reprezinta bacteriile (Salmonella, Escherichia Colli, Shigella), parazitii (cel mai frecvent Giardia lamblia) si virusurile (rotavirusuri, enterovirusuri) care ajung la nivelul intestinului prin alimentele contaminate, mainile murdare sau apa necorespunzatoare.

Orice om, deci si sugarul, are in intestin microbi care traiesc in mod normal acolo, numiti germeni saprofiti. Daca copilul este supraalimentat sau alimentat necorespunzator, acestia se inmultesc peste masura si produc diaree.

Pe langa cauzele enumerate mai sus, bebelusul poate avea alergie la lapte, care se manifesta prin diaree cu scaune moi insotite de sange si mucus, colici si crampe abdominale. In cazul alergiei nu apare febra si nici simptomele de raceala.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri