Inca de cand se afla in burtica mamei, bebelusii isi sug degetul. Suptul este un reflex natural la cei mici, el reprezantand in principal modul prin care sugarii isi obtin hrana. Bebelusilor le face la fel de mare placere sa-si suga degetul ca atunci cand sug de la sanul mamei. Nu toti bebelusii isi sug degetul, iar majoritatea dintre ei renunta la acest obicei pana la varsta de 3-4 luni.

Este greu sa opresti suptul degetului la bebelus, deoarece acesta nu te poate intelege si nu poate comunica cu tine ca si un copil mare, dar nu este imposibil.

Incearca sa-i oferi lui bebe alternative ale degetului: creste frecventa hranirii la san sau inlocuieste suptul degetului cu tetina de la biberon care sa aiba o gaura mai mica ce il va determina pe bebelus sa depuna un efort de supt mai mare, astfel masa va dura mai mult timp.

Cand primeste masa la san, lasa-l sa stea in continuare acolo si sa “molfaie sanul”, chiar daca si-a terminat toata masa. Astfel, nevoia de a-si suge degetul se va diminua treptat si vei vedea ca nu vei mai avea probleme cu acest obicei.

Poti sa incepi sa-i dai suzeta, mai ales in primele 3 luni de la nastere, atunci cand il vezi ca are tendinta de a-si suge degetul, dar si suzeta este riscanta. Mai multe informatii despre suzeta poti citi aici.

Nu incerca sa-i legi micutului mainile la spate, sa-i imobilizezi degetul sau sa-i dai cu substante care au gust neplacut pe deget- gen boia, piper sau alte condimente picante, deoarece s-a dovedit ca aceste metode nu dau rezultate.

Desi il poti dezvata de suptul degetului mai usor decat de suzeta, este bine sa pui capat ambelor obiceiuri pana cand micutul implineste 4 ani. Daca copilul tau continua sa-si suga degetul dupa varsta de 4 ani, este bine sa te adresezi medicului stomatolog, care te va sfatui ce poti face pentru a stopa acest obicei.

Un articol de Simona Prodanoiu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri