S-a descoperit o noua metoda care calculeaza sansele de supravietuire ale unui bebelus “foarte” prematur si prezice eventualele dizabilitati ale acestuia.
Tot mai multi bebelusi se nasc astazi intre saptamanile 22 si 25 de sarcina, departe de saptamanile 38- 40 ce le necesita un fat pentru a fi viabil, fiind numiti “foarte” prematuri.Unii factori avantajeaza nou-nascutii prematuri, asa cum sunt greutatea la nastere, daca a fost vorba de o sarcina cu un singur bebe sau una multipla sau daca mamei i s-au administrat steroizi inainte de nasterea prematura pentru a ajuta la dezvoltarea plamanilor fatului.
Desi nu se poate explica de ce se intampla acest lucru, s-a demonstrat ca fetele sunt mult mai rezistente decat baietii nascuti la aceeasi varsta gestationala.
Oricare din factorii de mai sus influenteaza in bine evolutia bebelusului la fel cum ar face-o o sapatamana de gestatie in plus.
Acest calculator online ajuta mult doctorii, dar si parintii, oferindu-le o dovada solida in luarea eventualelor decizii medicale invazive ce trebuie efectuate pentru supravietuirea nou-nascutului.
Desi majoritatea bebelusilor “foarte” prematuri reusesc sa supravietuiasca, este nevoie de o multime de proceduri medicale invazive si de mult timp petrecut la unitatea de terapie intensiva. Unii bebelusi nu supravietuiesc, iar altii sufera afectiuni ale sistemului nervos, ale analizatorilor (afectarea vederii si a auzului), au probleme de comportament.
Cand au de-a face cu un pacient atat de mic, deciziile in ceea ce priveste respiratia asistata, hranirea intravenoasa sunt luate in functie de varsta gestationala: nou-nascutii de 22 de saptamani nu au mari sanse de supravietuire, iar cei de 25 de saptamani sunt tratati si dintre ei supravietuiesc multi. Cea mai grea hotarare ramane de luat atunci cand micul suflet are doar 22-23 de sapatami de gestatie.
Studiul a evidentitat beneficiile pe care le aduce fiecare factor in parte si reprezinta o cale prin care medicii pot sfatui parintii in cel mai bun mod posibil in legatura cu tratamentul acordat nou-nascutului.
Un articol de Simona Prodanoiu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară