S-a descoperit o noua metoda care calculeaza sansele de supravietuire ale unui bebelus foarte prematur si prezice eventualele dizabilitati ale acestuia.

S-a descoperit o noua metoda care calculeaza sansele de supravietuire ale unui bebelus “foarte” prematur si prezice eventualele dizabilitati ale acestuia.

Tot mai multi bebelusi se nasc astazi intre saptamanile 22 si 25 de sarcina, departe de saptamanile 38- 40 ce le necesita un fat pentru a fi viabil, fiind numiti “foarte” prematuri.

Unii factori avantajeaza nou-nascutii prematuri, asa cum sunt greutatea la nastere, daca a fost vorba de o sarcina cu un singur bebe sau una multipla sau daca mamei i s-au administrat steroizi inainte de nasterea prematura pentru a ajuta la dezvoltarea plamanilor fatului.

Desi nu se poate explica de ce se intampla acest lucru, s-a demonstrat ca fetele sunt mult mai rezistente decat baietii nascuti la aceeasi varsta gestationala.

Oricare din factorii de mai sus influenteaza in bine evolutia bebelusului la fel cum ar face-o o sapatamana de gestatie in plus.

Acest calculator online ajuta mult doctorii, dar si parintii, oferindu-le o dovada solida in luarea eventualelor decizii medicale invazive ce trebuie efectuate pentru supravietuirea nou-nascutului.

Desi majoritatea bebelusilor “foarte” prematuri reusesc sa supravietuiasca, este nevoie de o multime de proceduri medicale invazive si de mult timp petrecut la unitatea de terapie intensiva. Unii bebelusi nu supravietuiesc, iar altii sufera afectiuni ale sistemului nervos, ale analizatorilor (afectarea vederii si a auzului), au probleme de comportament.

Cand au de-a face cu un pacient atat de mic, deciziile in ceea ce priveste respiratia asistata, hranirea intravenoasa sunt luate in functie de varsta gestationala: nou-nascutii de 22 de saptamani nu au mari sanse de supravietuire, iar cei de 25 de saptamani sunt tratati si dintre ei supravietuiesc multi. Cea mai grea hotarare ramane de luat atunci cand micul suflet are doar 22-23 de sapatami de gestatie.

Calculatorul online care estimeaza riscurile la care este expus un nou-nascut “foarte” prematur se bazeaza pe un studiu publicat in “New England Journal of Medicine”. Teoria elaborata si rezultatele studiului par sa favorizeze fetele, acestea avand cele mai mari sanse de supravietuire.

Studiul a evidentitat beneficiile pe care le aduce fiecare factor in parte si reprezinta o cale prin care medicii pot sfatui parintii in cel mai bun mod posibil in legatura cu tratamentul acordat nou-nascutului.

Un articol de Simona Prodanoiu


Addicted Traveler & Storyteller. Wine Adventurer. A descoperit călătoriile încă din copilărie, iar vinul după 30 de ani. Le-a îmbinat pe amandoua și, după o carieră de 14 ani în industria de turism dintre care 7 pe...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri