Icterul fiziologic inseamna ingalbenirea pielii nou-nascutului si a partii albe a ochisorilor, care de obicei se produce in zilele 2-4 de la nastere, la copii sanatosi si alaptati, iar ca tratament de vindecare este fototerapia.
Icterul fiziologic inseamna ingalbenirea pielii nou-nascutului si a partii albe a ochisorilor, care de obicei se produce in zilele 2-4 de la nastere, la copii sanatosi si alaptati, iar ca tratament de vindecare este fototerapia. Eu in spital ii spuneam “solar”. “Solarul” era un patut cu niste neoane albe si albastre deasupra, ca la un solar adevarat, ce emanau raze ultraviolete si care reglau secretia de bilirubina din sange. Tratamentul este de aproximativ 16 ore cumulate de fototerapie pentru rezultate optime. Intrucat il alaptam, nu tot timpul statea linistit la “solar” si am recurs la biberon ca sa ii pot da acolo in patut laptic. L-am tinut si 2, 3, chiar si 5 ore intr-o sedinta de fototerapie ca sa se vindece si ca sa ne de-a drumul acasa din spital, pentru ca era un adevarat calvar, un spital plin de indiferenta din partea tuturor. Numai daca apelai la vechea spaga de a le baga in buzunar ceva, parca erau mai atente.

Eram vreo 8 mamici care trebuiau sa stea la coada pentru fototerapia bebelusilor lor. Si intr-un patut de o persoana inghesuiam 3 bebelusi pentru 2-3 ore de fototerapie. Pe tot etajul maternitatii erau doar 2 lampi, cum le spuneau asistentele, dar noi mamicile trebuiam sa ne descurcam cu unul singur si acela stricat ca nu mergeau toate neoanele albastre. Spuneau ca de ce sa-l mai aprinda si pe celalalt cand putem sa stam toata noaptea si sa-i bagam pe rand. Jalnica atitudine, avand in vedere prin cate trece o proaspata mamica: durerile nasterii, durerile dupa nastere, oboseala, stresul, conditiile din maternitate, atitudinea indiferenta a personalului medical. Nici macar noaptea nu se poate odihni proaspata mamica deoarece trebuie sa aiba grija de bebelusul ei ca si in timpul zilei, caci asistenta sau asistentele de garda sa poata dormi linistite sau sa faca integrame. Doamne fereste sa o trezesti pentru un laptic, sau pentru altceva! Noroc ca nu toate sunt la fel. Te rugai sa fie de garda noaptea o asistenta cu adevarat dedicata meseriei pe care o are. Numai ziua cele indiferente intrau in priza din cauza prezentei cadrelor medicale si faceau de frica treaba.

Am reusit cu toata oboseala din mine, infometarea ( nici pofta de mancare nu mai aveam), mult plans (bine ca acasa nu mai sufar de depresie postnatala, acuma stiind de unde se naste aceasta depresie) si durerile de la cusaturi, sa fac tot tratamentul bebelusului astfel ca dupa 13 ore cumulate de fototerapie avea pielea trandafirie. Ochisorii s-au vindecat dupa ce am venit acasa in vreo 2 zile ca si ei erau ingalbeniti si nu neaparat in alea 16 ore. Oricum ochii sunt acoperiti in timpul tratamentului de fototerapie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri