Oare cati parinti nu s-au confruntat cu suptul degetului la copil? Medicii sustin ca aceasta practica nu este foarte sanatoasa pentru buna dezvoltare a copilului mai ales daca este persistenta.
Ce riscuri prezinta copilul care isi suge degetul?
Medicii sustin ca aceasta practica nu este daunatoare atat timp cat nu este permanenta, ci ocazionala. Copilul mic isi poate suge degetul atunci cand apar primii dintisori, cand este nelinistit, ii este foame sau prezinta unele dureri, cum sunt cele colicative.
Daca insa acest obicei este permanent, riscurile sunt diverse, cum ar fi: deformarea boltei palatine, aparitia unor basicute pe degetel, bubite la colturile gurii datorita salivatiei excesive, deformarea dentitiei permanente, infectii bacteriene si micotice etc.
Care sunt cauzele pentru care cel mic suge degetul?
Medicii sustin ca acesta este un instinct al bebelusului si face acest gest in special pentru a se linisti. Tehnicile imagistice moderne au demonstrat ca micutii isi sug degetul inca din timpul vietii intrauterine. Se pare ca acest gest este legat de instinctul de hranite la san pe care micutul il are si isi sug degetelul si copiii care nu au fost hraniti la san sau cu biberonul.
De asemenea sunt si alte cauze pentru care copiii sunt tentati sa isi suga degetul, cum ar fi: foamea, nelinistea, unele dureri, aparitia dentitiei, obisnuinta, lipsa unei alte preocupatii, lipsa grijii parintilor si a afectiunii etc.
Cum il dezveti de suptul degetului
In general trebuie discutat cu medicul pediatru pentru a identifica exact care sunt cauzele acestei obisnuinte. Insa in nicun caz sa nu folositi metoda, cum am auzit in alte familii, de a pune boia de ardei iute sau altceva pe degetelul copilului, chiar daca acesta are 6 ani si inca isi suge degetelul. Exclus! Este evident ca cel mic va avea o senzatie neplacuta, insa este foarte probabil ca el sa planga si sa dea cu manuta pe la ochisori, iar urmarile nu sunt deloc cele dorite. Am vazut personal un copilas de 5 ani cu ochisorii umflati datorita acestei metode.
In general daca este mic se va incerca atragerea atentiei copilului si folosirea tetinei. Daca este vorba despre aparitia dintisorilor, micutul va incerca sa isi maseze gingiile cu degetul, de aceea este recomandat sa folositi produsele de mestecat existente in farmacii tocmai in acest scop.
Copilul trebuie mustrat usor atunci cand constientizeaza sensul mustrarilor si manutele lui trebuie ocupate cu alte obiecte pentru a nu mai simti nevoia degetelului. Atentia copilului trebuie ocupata cu alte jocuri si manutele la fel.
Un articol de Iulia Dibu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară