Seleniul este la randul sau un oligoelement ce nu trebuie sa lipseasca din alimentatia gravidei si care se regaseste intr-un numar mic de alimente. Lipsa acestuia sporeste riscul unui avort spontan precum si pre-eclampsia, stare ce se manifesta prin hipertensiune arteriala, crestere in greutate, edeme, cefalee. De aceea este important ca vitaminele prenatale sa asigure necesarul zilnic de seleniu.
Conform studiilor de specialitate, excesul de vitamina A este toxic pentru fat si creste riscul aparitiei defectelor congenitale. Este de preferat ca vitaminele prenatale să aiba in compozitie betacaroten, care, spre deosebire de vitamina A, nu prezinta efecte adverse.
“Vitaminele prenatale sunt foarte importante in perioada de preconceptie, pe parcursul sarcinii si chiar si dupa nastere. Ele au un rol major in mentinerea sanatatii viitoarei mame si a fatului. Complexele de vitamine prenatale sunt benefice pentru ca asigura buna dezvoltare a bebelusului si ofera organismului matern toate mineralele si oligoelementele de care are nevoie. Orice femeie insarcinata trebuie sa se asigure ca, pe langa o dieta echilibrata si bogata in vitamine, sa includa in meniul zilnic si un supliment prenatal care sa aiba in compozitie o gama cat mai variata de oligoelemente dozate in mod corespunzator, conform sfatului medicului”, spune Prof. Dr. Vladareanu.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.