Atunci cand se naste bebelusul nu are sistemul digestiv complet dezvoltat si maturat, enzimele digestive nu sunt inca formate, decat unele pentru digestia laptelui care sunt secretate doar la aceasta varsta, urmand a se modifica odata cu cresterea micutului. De aceea diversificarea alimentelor se face in functie de varsta si dezvoltarea copilului.

Ce alimente sunt interzise bebelusulor?

In primele luni bebelusul trebuie sa manance doar lapte matern. Daca a fost alaptat la san, ii puteti diversifica mancarea de la 6 uni, laptele matern avand suficienti nutrienti pentru a mentine sanatatea copilului.

Daca insa micutul a fost hranit cu lapte din comert, atunci medicii recomanda inceperea diversificarii mancarii de la 4 luni.

Insa pentru ca micutul nu are inca suficient de bine dezvoltat sistemul digestiv, dar si cel imunitar (poate face alergii), anumite alimente raman inca interzise pentru varstele fragede, putand fi introduse in alimentatia copilului dupa un an sau chiar dupa doi.

Alimentele interzise bebelusului:
- semintele si fructele cu seminte mici (capsune, kiwi etc) – acestea ii pot provoca micutului tulburari digestive, dar mai ales alergii. Alimentele cunoscute ca alergene (sau, daca unul din parinti are alergie la vreun aliment, se va lua in considerare si acesta);
- condimentele – acestea se recomanda a fi evitate pana la varsta de doi ani, mai ales zaharul, sarea trebuie data copilului limitat (intrebati medicul pediatru), insa condimentele picante deloc. Nici legumele uscate nu sunt indicate cel putin pana cand implineste un an, legumele trebuie oferite fie crude (in piure), fie fierte in supe, apoi strecurate si folosita doar zeama in alimentatia copilului (exceptie fac supele crema care pot fi date ca atare copiilor).
- Laptele de animale (vaca, capra, oaie) – este foarte alergen, chiar daca se fierbe, in plus contine proteine pe care copilul nu le poate digera. Branza si iaurtul fac exceptie, copilul le poate consuma;
- Albusul de ou contine nutrienti care nu se pot digera de stomacelul copilului, precum si substante alergene;
- Nucile sunt alergene;
- Fructele si legumele acide: rosiile, ceapa (nu si usturoiul), hreanul, citricele etc. Copilul are voie in piure putina zeama de lamaie sau portocala, insa aceste fructe (respectiv legumele) nu i se dau copilului ca atare, ci doar in cantitaati mici amestecate.
- Untul;
- Graul. Cerealele pot contine gluten, insa graul contine cel mai mult, de aceea chiar daca micutul mananca cereale dupa 8-10 luni, totusi produsele din greu ar fi bine sa fie evitate pana dupa un an.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Vrei să ai mai multă energie și să uiți de oboseală? Îți recomandam aceste Suplimente Alimentare pe bază de Super-Alimente, vitamine și plante Cum să obții o masă bogată și sănătoasă de sărbători. Mai multe legume, mai puțin zahăr și multă hidratare Top 4 probleme de organizare în bucătărie și cum să le rezolvi rapid

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri