11 Ianuarie 2012 publicat în Copil 94 share-uri

Primul exemplu din viata copilului tau esti tu. In functie de personalitatea si comportamentul tau, copilul tau isi va construi valorile, pasiunile, credintele, iubirile etc. Tocmai de aceea este foarte important sa ii oferi copilului tau modelul potrivit pentru a deveni persoana pe care ti-o doresti sa devina.
De cele mai multe ori, fetitele isi doresc sa fie ca mamele lor, asa ca nu ar trebui sa va mirati daca isi aleg o imbracaminte asemanatoare cu cea a mamei, ca vor sa se machieze ca ea, ca isi doresc sa aiba aceeasi slujba ca mama lor, ca isi vor dezvolta gustul si abilitatea de a gati daca si mama lor au aceeasi preferinta, ca vor fi curate si ordonate daca si mama lor este, ca vor avea aceleasi pasiuni daca si modelul lor le are etc. In tata fetitele vad calitatile pe care si partenerul lor ar trebui sa le aiba: sa fie iubitor, destept, frumos, interesant, familist etc.

La baietei vom intalni un fenomen asemanator: pasiunile, preferintele si dorintele lor vor fi asemanatoare cu cele ale tatalui, iar in mama vor avea modelul femeii cu care isi vor dori sa isi petreaca viata.

Puterea exemplului

Nu de mult am citit o carte in care era analizat din punct de vedere statistic comportamentul copiilor. Cercetatorii se intrebau ce influenta au parintii asupra intelectului copiilor lor, si ce fac ei pentru a-i stimula sau pentru a le insufla modelul. S-a constatat ca parintii care aveau o biblioteca acasa aveau si copii destepti. Si mai interesant a fost cand au descoperit ca ei nici macar nu citeau cartile acelea.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România Pantaloni cargo de damă House: cum să-i porți în 2023

Explicatia a fost simpla: parintii care aveau acasa o biblioteca erau intelectuali, aveau un nivel de trai mai ridicat, o cultura generala bogata etc. Se pare ca acestia nu faceau nimic deosebit atunci cand venea vorba de educatia copiilor lor, ci prin tot ceea ce faceau, ei reprezentau modelul pe care si micutii si-l insuseau.

Sa fii un exemplu pentru copilul tau nu inseamna sa ii spui ce are de facut, sa-l certi sau sa ii il lauzi pe cel mai bun prieten al sau. Sa fii un model pentru copilul tau inseamna sa fii tu asa cum iti doresti ca si copilul tau sa fie. Daca mergi pe strada cu el si tu iti arunci pe jos guma, nu te astepta ca el sa nu faca acelasi lucru, chiar daca ii zici ca el nu are voie.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri