Hraneste-i curiozitatea
Copiii sunt foarte curiosi pentru ca pe masura ce cresc, simt nevoia sa cunoasca ce se intampla in jurul lor si atunci ei intreaba persoanele in care au incredere: mama si tata. Rolul parintilor este sa le raspunda la intrebari, la curiozitate si sa aiba rabdare cu ei.
De cele mai multe ori intrebarile copiilor vor fi amuzante si neasteptate („de ce este cerul albastru?”, „de unde vin copiii?”, „de ce nu poarta rata papuci?”), dar incearca sa dai un raspuns cat mai serios, simplu si lamuritor. Nu il mintiti. Daca nu aveti raspunsul la una din intrebari, nu va fie teama sa-i spuneti ca nu stiti dar ca veti face tot posibilul sa aflati si ca ii veti spune. El nu va uita ca nu a primit raspunsul. Daca nu ii veti raspunde, atunci copilului i se va suprima curiozitatea si atunci nu isi va mai dori sa invete, ori va incepe sa intreabe alti oameni.
De asemenea, foarte important este sa ii cititi copilului. Nu aveti idee cat de minunate sunt povestile pentru ei, cat de mult le este hranita imaginatia, cat de imbogatit le va fi vocabularul si cat de dragi le vor fi aceste amintiri. De curand vorbeam cu o mamica si imi spunea ca ii citeste copilului sau povesti de de cand acesta era foarte mic, iar intr-o zi a fost surprinsa de vocabularul micutului. Folosea cuvinte si expresii pe care numai in cartile de povesti le-ar fi putut auzi.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.