Ce trebuie sa stii despre ovulatie
O femeie poate ramane insarcinata doar daca un spermatozoid fecundeaza ovulul sau. Insa ovulul nu exista in mod permanent la nivelul organelor genitale feminine.
Ovulul este eliberat de cate un ovar pe luna, alternativ, apoi este eliberat prin intermediul trompei uterine de partea respectiva a ovarului care a ovulat catre uter. Ovulul poate fi fecundat atunci cand strabate trompa uterina respectiva.
Ovulul nu traieste mai mult de trei zile in organele genitale feminine, astfel ca poate fi fecundat doar in acele zile. Pentru a intui zilele in care ovulul este fecundat o femeie ar trebui sa isi cunoasca perioada de ovulatie.
Calculul ovulatiei – cum poti sti cand este perioada fertila
Metoda temperaturii bazale pentru calculul ovulatiei
Cand ovulatia se apropie, temperatura bazala a femeii incepe sa scada. Astfel ca prin metoda masurarii temperaturii bazale nu poti sti exact cand incepe ovulatia, dar poti sti cu siguranta cand perioada ovulatiei se termina. Cum spuneam, temperatura bazala scade usor la ovulatie.
Pentru a masaura temperatura bazala aveti nevoie de un termometru electronic care afiseaza date mai precise despre temperatura masurata. Temperatura bazala se masoara imediat la trezire, inainte de a va da jos din pat, astfel ca este indicat sa tineti aproape termometrul si eventual un carnetel in care sa notati valorile obtinute. Atunci cand cresterile sunt cu 0,3 grade peste cea mai mica valoare inregistrata si se mentin minim trei zile poti fi sgura ca perioada ovulatiei s-a incheiat.
Metoda calendarului pentru a calcula perioada fertila
Metoda calendarului este utila in special femeilor care prezinta un ciclu menstrual regulat. Metoda calendarului se refera la calculul zilelor fertile in functie de propriul ciclul menstrual. Astfel perioada de ovulatie se calculeaza in urmatorul mod: se noteaza pe mai multe luni ciclul menstrual intr-un calendar (pe minim jumatate de an).
Se ia in considerare ciclul cel mai scurt si se scad 18 zile (atunci se considera ca ar putea incepe cel mai precoce ovulatia), apoi se vor scadea 11 zile din ciclul care a fost cel mai lung (se considera ca atunci ar putea fi incheiata cel mai tarziu perioada ovulatiei). Intre zilele obtinute se considera ca esti fertila si poti ramane insarcinata. Ideal este sa asociezi metoda calendarului cu alte metode de calcul a ovulatiei.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară