Copilul timid
Timiditatea este o emotie des intalnita in randul copiilor dar si al adultilor si este foarte putin inteleasa. Ea apare ca un fel de raspuns in situatiile sociale neintalnite insa poate fi un obstacol atunci cand vine vorba despre dezvoltarea capacitatilor de socializare ale copilului, limitandu-i sfera cunoasterii.
Ce este timiditatea?
Se poate crede ca timiditatea este un sistem de aparare care ii ajuta pe oameni sa faca fata stimulilor sociali la care sunt supusi. Timiditatea este un mix de emotii, printre care frica si interes, tensiune si placere, care mareste ritmul inimii si tensiunea.
Cum “arata” un copil timid?
Persoana timida este se observa foarte usor pentru ca ea are o voce blanda, tremuranda sau ezitanta. Pe copilul timid il vom recunoaste dupa privirea indreptata in jos, nu te va privi in ochi, va fi retras atunci cand va fi inconjurat de oameni multi, va fi rusinat si va avea o voce stinsa, tremuranda. El va sta departe de copii cand va merge la joaca in parc pentru ca ii este frica. Copilului timid ii este frica de intuneric, de necunoscut, de animale, de oamenii straini etc. Teama lui fata de aceste lucruri este mai mare decat frica afisata de ceilalti copii.
Atentie! Timiditatea nu trebuie confundata cu teama fata de necunoscuti si lipsa nevoii de socializare. Copilul timid va simti un mix de curiozitate si frica fata de necunoscuti si nu numai frica. Unii copii vor simti nevoia sa se joace singuri si nu vor intrat in contact cu altii copii, insa nu vor experimenta tensiunea caracteristica unui copil timid.
Cand apare timiditatea?
Copiii pot experiementa timiditatea odata cu inaintarea in varsta. Copiii vor fi timizi fata de adultii necunoscuti la varste fragede. Vor deveni constienti de sine in mediul social in jurul varstei de doi ani, deci pot deveni timizi. Timiditatea si rusinea vor aparea in jurul varstelor de 4-5 ani. Adolescentii vor experiementa timiditatea odata cu o profunda constientizare de sine.
Care sunt cauzele timiditatii?
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară