30 Ianuarie 2012 publicat în Copil 113 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Psihologia copilului: Iata 6 din cele mai frecvente frici pe care le au copiii si cum ii poti ajuta sa treaca peste.

De cele mai multe ori copiii ne uimesc prin curajul lor si lipsa de teama de a incerca lucruri noi. De obicei acest lucru se intampla atunci cand ei inca nu constientizeaza lumea inconjuratoare si nu cunosc consecintele actiunilor lor. Tocmai de aceea, parintii au rolul de-ai invata ce este bine si ce este rau, de ce anume sa se fereasca, ce sa nu le placa pentru ca nu e bine, ca actiunile lor au consecinte, cum sa se comporte pentru ca asa e frumos, etc.

Parintii isi invata copiii sa se teama de rezultate, de consecintele faptelor lor. Atunci cand ii spui copilului tau sa nu se joace pe strada pe unde trec masinile, sa nu vorbeasca cu strainii, sa nu se joace cu medicamentele etc., il inveti cum sa fie prudent. Unele frici sunt obisnuite pentru copii si apar intre 2 si 5 ani. Si adultii se tem de o multime de lucruri, dar si copiii. Fricile copiilor devin motive de ingrijorare atunci cand ei dezvolta temeri puternice, nejustificate, care le creeaza o stare de anxietate puternica. Aceste stari sunt, in general, create de fobii. Dar pana la fobii ne confruntam cu fricile. Iata 6 din cele mai frecvente frici pe care le au copiii si cum ii poti ajuta sa treaca peste.

Care sunt cele mai intalnite frici pe care le au copiii?

Frica de intuneric

Aceasta este probabil prima frica la care va ganditi atunci cand veti raspunde la intrebarea de mai sus. Imaginatia copiilor infloreste atunci cand luminile se sting. El incepe sa se gandeasca la tot felul de lucruri, de animalute, de obicte care se misca, la fantome, la monstrii de sub pat etc. Aceasta frica apare in randul copiilor atunci cand parintii insista ca micutul sa doarma cu lumina stinsa. Unor copii le este atat de frica de intuneric incat inima de bate foarte repede. Multi copii se trezesc peste noapte si sunt invaluiti in intuneric si atunci le este foarte frica. Trebuie sa nu uitati ca un copil vede o camera intunecata diferit de cum o vede un adult. Chiar daca aceasta teama vi se pare deplasata uneori, nu o neglijati.

Ascultati-va copilul si descoperiti de ce anume ii este frica pe intuneric dar nu-i consolidati teama spunandu-i ca si dumneavoastra va e frica de....Puteti sa ii spuneti, in schimb, de una din fricile pe care le-ati avut in copilarie si pe care el nu o impartaseste. O sa se simta mai in siguranta. O alta metoda ar fi sa montati o veioza pe care sa o lasati noaptea aprinsa, dar asigurati-va ca acolo unde sta, nu creeaza siluete care ar putea sa sperie copilul. De asemenea, puteti sa lasati usa dormitorului crapata si spuneti-i copilului ca sunteti in camera de langa, deci el nu este singur niciodata. Nu este tocmai indicat sa il lasati sa doarma cu

voi daca se trezeste peste noapte pentru ca isi va face un obicei din acest lucru. Incurajati-l spunandu-i cat de mandra sunteti de el pentru ca doarme singur, in camera lui. O alta metoda foarte prietenoasa si creativa de abordare a fricii de intuneric este sa ii spuneti o poveste in care eroul principal se temea de intuneric si cum a invis aceasta teama. El va empatiza mult cu personajul si va prinde curaj.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri