1 Februarie 2012 publicat în Copil 3 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Timiditatea este o emotie des intalnita in randul copiilor dar si al adultilor si este foarte putin inteleasa. Afla de ce apare ea, cand si cum poate fi "vindecata".
Ati observat atunci cand duceti copilul in vizita unde sunt persoane necunoscute si el este in centrul atentiei ca devine foarte timid? E normal pentru ca el trebuie sa faca fata unui mediu social diferit. Adultii care ii pun frecvent pe copiii lor in “lumina reflectoarelor” si le atrag atentia celor din jur asupra micutilor, incurajeaza sentimentele de timiditate.

Situatiile in care ei se afla in fata unui public numeros de exemplu, ii pot face pe copii sa devina timizi (la serbarile de la gradinita cand trebuie sa recite poezii etc.).

Parintii care isi numesc copiii timizi nu fac altceva decat sa le incurajaze acest tip de comportament.

Aceasta emotie poate fi si ereditara intr-o oarecare masura, adica mostenita de la parinti. De cele mai multe ori, parintii si bunicii sunt cauza timiditatii: lipsa de atentie si de dragoste, criticile excesive, neglijenta, certurile in familie – toate acestea pot avea un efect negativ asupra comportamentului copilului.

Interesant este faptul ca anumiti copii isi vor manifesta timiditatea numai in anumite situatii, nu tot timpul, in functie de situatia sociala noua in care se afla. Oamenii de stiinta cred ca ar fi vorba despre educarea si natura lor.

Cum abordam copilul timid?

Stabileste o legatura stransa intre tine si el. Daca esti atenta la nevoile, interesele si sentimentele copilului tau te va ajuta sa construiesti o relatie foarte puternica iar copilul tau va simti ca il respecti. Aceasta legatura dintre parinti si copil il va ajuta sa scape de inhibitii si sa capete putina incredere.
Nu ii spuneti ca e timid, mai ales de fata cu ceilalti. Nu veti face decat sa incurajati un astfel de comportament.

Intareste-i stima de sine. Copiii timizi au o imagine negativa despre ei si simt ca nu vor fi acceptati de cei din jur. Cel mai bun remediu este sa ii evidenti calitatile pe care le are si sa le incurajezi independenta. Lauda-I, vorbeste frumos despre ei pentru ca acesi copii care se simt bine in pielea lor nu vor fi timizi.

Nu fiti foarte protectori, ci lasati-l sa descopere singur lumea, sa se confrunte cu noi situatii, sa cunoasca oameni noi etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri