”Sarea dulce”, cum era numit de cruciati, a sosit in Europa o data cu intoarcerea acestora dintr-o campanie in Tara Sfanta. In secolul al XII-lea, Venetia a inceput propria productie de zahar, pe care un scriitor al vremii il considera ”foarte necesar pentru folosul si sanatatea omenirii”. In America, zaharul a ajuns prin Cristofor Columb, care a primit in dar la o oprire in Insulele Canare, niste butasi de trestie de zahar.
Pentru ca zaharul a fost foarte scump pana in secolul XVIII, consumul anual in țarile mai dezvoltate era de 2kg/persoana/an, apoi, o data cu ieftinirea acestuia, consumul a crecut spectaculos: 38kg/persoana/an in 1900, iar in prezent, in unele tari consumul se apropie de 90kg/persoana/an. Din pacate, la fel de spectaculos a crescut si numarul cazurilor de obezitate, boli cardio-vasculare si diabet.Ce nutrienti contine zaharul?
Nutritionistii spun ca in afara de aportul energetic, zaharul nu contine nici un nutrient. Este o ”calorie falsa”, ca si alcoolul. Prin rafinare, zaharul (indiferent de culoare), isi pierde mineralele si vitaminele naturale, organice. Mai mult decat atat, pentru albirea zaharului, in procesul de rafinare, se foloseste dioxid de sulf, un aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E220 (periculos pentru sanatate).
Cititi tot articolul pe UrbanKid.ro.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară