Zaharul are o istorie tumultoasa si continua sa fie un aliment controversat.

”Sarea dulce”, cum era numit de cruciati, a sosit in Europa o data cu intoarcerea acestora dintr-o campanie in Tara Sfanta. In secolul al XII-lea, Venetia a inceput propria productie de zahar, pe care un scriitor al vremii il considera ”foarte necesar pentru folosul si sanatatea omenirii”. In America, zaharul a ajuns prin Cristofor Columb, care a primit in dar la o oprire in Insulele Canare, niste butasi de trestie de zahar.

zahar copilPentru ca zaharul a fost foarte scump pana in secolul XVIII, consumul anual in țarile mai dezvoltate era de 2kg/persoana/an, apoi, o data cu ieftinirea acestuia, consumul a crecut spectaculos: 38kg/persoana/an in 1900, iar in prezent, in unele tari consumul se apropie de 90kg/persoana/an. Din pacate, la fel de spectaculos a crescut si numarul cazurilor de obezitate, boli cardio-vasculare si diabet.

Ce nutrienti contine zaharul?

Nutritionistii spun ca in afara de aportul energetic, zaharul nu contine nici un nutrient. Este o ”calorie falsa”, ca si alcoolul. Prin rafinare, zaharul (indiferent de culoare), isi pierde mineralele si vitaminele naturale, organice. Mai mult decat atat, pentru albirea zaharului, in procesul de rafinare, se foloseste dioxid de sulf, un aditiv alimentar cunoscut sub denumirea de E220 (periculos pentru sanatate).

Cititi tot articolul pe UrbanKid.ro.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului De ce sa ne ferim de zahar si care sunt inlocuitorii naturali?.