Copilul este in pericol: Ghid de ajutor in 8 situatii dificile
Zi de zi poate sa insemne o provocare atunci cand esti parinte: teme, jocuri, metode anti-plictiseala, plimbari in parc, mers cu bicicleta, citit de povesti si... evenimente mai putin fericite. Iata 8 situatii dificile si ceea ce trebuie facut pentru rezolvarea lor.
1 Atunci cand copilul se electrocuteaza
Multi parinti se tem de ceea ce s-ar putea intampla daca unul din copii si-ar juca baga degetele in priza si s-ar curenta. In general, aproximativ o treime din oamenii care ajung la urgente din cauza unui soc electric sunt copii care au introdus in priza obiecte metalice sau degetele.
Ce este de facut intr-o situatie de acest gen?
In cele mai fericite cazuri, copilul se poate alege cu cateva arsuri pe degete sau pe maini. In acest caz, se poate pune apa rece pe zonele rosii, dar nu gheata caci poate leza si mai tare pielea. Daca zona prezinta basici, poate fi nevoie ca respectivul copil sa fie dus la medic pentru a scoate lichidul din basici si pentru a aplica un antibiotic care sa ajute la prevenirea unei infectii.
In cazul in care copilul are un comportament diferit (nu raspunde la stimuli, nu mai este la fel de activ etc. ), trebuie consultat un medic.
In cel mai rau caz, atunci cand copilul s-a electrocutat si este intins la pamant, el nu trebuie atins. Socul electric poate afecta si persoana care intra in contat cu copilul. Este recomandata mutarea copilului de langa priza (cu ajutorul unui cotor de matura sau cu un prosop uscat) si sunarea de urgenta la ambulanta.
2 Atunci cand copilul are o rana adanca
Copiii se ranesc cel mai usor atunci cand sunt la joaca pentru ca ei nu se tem de absolut nimic. Ei cad, se lovesc, se julesc, aluneca etc. De cele mai multe ori, ranile sunt doar superficiale si nu necesita decat dezinfectare cu apa si sapun, aplicarea unei creme cu antibiotic si bandajare.
Ce este de facut atunci cand rana este adanca?
O rana adanca o recunoastem daca, dupa ce incercam sa oprim sangerarea si tinem apasat pe rana cu ceva care sa absoarba sangele (tifon, prosop, tricou etc.) timp de 10 minute, sangerarea nu se opreste. In acest caz, rana necesita copci si trebuie dus la cabinetul medicului.
3 Atunci cand copilul isi dizloca umarul sau cotul
Atunci cand sunt mici, ligamentele copiilor sunt mult mai flexibile si o simpla tragere de mana poate duce la dizlocarea umarului, a cotului etc. In acest caz, recomandabil este sa ii fie aplicata o compresa cu gheata, sa ii fie administrate pastile pentru durere si dus la medic pentru a-i fixa oasele la loc.
4 Atunci cand copilul inghite o jucarie
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară