In cazul in care copilul care a inghitit o jucarie tuseste, are dificultati cand respira, are dureri in piept, vomita si i se inclesteaza maxilarul, trebuie dus de urgenta la spital. Cel mai probabil, jucaria a ajuns in plamani si trebuie scoasa.
5 Atunci cand copilul se ineaca cu mancare
Copiii mananca repede pentru ca se grabesc sa ajunga din nou pe terenul de joaca sau le place sa vorbeasca in timp ce mananca... Oricare ar fi cazul, atunci cand un copil se ineaca cu mancare si incepe sa tuseasca inseamna ca mancarea i s-a dus „pe partea celalata” iar caile respiratorii ii sunt blocate, dar poate sa respire. Tusitul este raspunsul firesc al organismului intr-o situatie de acest gen. El incearca singur sa elimine corpul strain si sa isi revina la normal.
Totusi, copilul poate fi ajutat. Se pune copilul intr-o pozitie in care sa fie cu fata in jos si cu palma inchisa se bate pe spate, intre umeri. De cele mai multe ori copilul reuseste sa scuipe mancarea. Daca el nu respira, se suna de urgenta la serviciul de ambulanta.
6 Atunci cand copilul este ciupit de o insecta
Primavara, cand copacii incep sa infloreasca, isi fac aparitia pe terenul de joaca si albinele, tantarii, paienjenii etc. Desi nu e motiv de alarmare, o muscatura de insecta poate produce disconfort, durere dar si complicatii.
Ce e de facut atunci cand copilul este muscat de o albina sau de un paianjen?
Daca un copil este muscat de o albina, o viespe sau un paianjen, primul lucru care trebuie facut este ca zona respectiva sa fie spalata cu apa si sapun.
Daca este o muscatura de albina, se incearca scoaterea imediata a acului. Apoi se aplica o compresa cu apa rece sau cu gheata si se administreaza ibuprofen pentru durere. De asemenea, la sfatul medicului se administreaza si pastile contra alergiilor.
In cazul in care copilul a fost muscat de limba, trebuie dus de urgenta la spital pentru ca, din cauza inflamarii mucoaselor, caile respiratorii pot fi obstructionate. Daca a fost muscat de paianjen, se aplica o crema cu antibiotic pe intepatura pentru a preveni infectiile.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?