Certurile intre frati si surori sunt firesti pentru noi toti cei care nu am fost singuri la parinti. Care este rolul si influenta parintilor in aceste situatii? Foarte mare. Iata cateva metode de a atenua conflictele dintre copii si a-i indruma pe calea prieteniei.
Parintii nu ar trebui sa aiba un copil favorit

Majoritatea parintilor vad in copiii lor anumite trasaturi sau comportamente care le aduc aminte de ei cand erau copii, iar aceste lucruri ii fac sa devina mai empatici cu respectivul copil, sa se simta mai apropiati de el si sa simta o nevoie mai mare de a-l proteja. Astfel se nasc „favoritii”. Parintii nu ar trebui sa dea frau liber acestor sentimente pentru ca unul dintre copii se va simti inferior, mai putin iubit etc. si atunci va aparea rivalitatea intre frati. Copiii trebuie incurajati in mod egal, stimulati in aceeasi masura, rasftati prin aceleasi metode etc. Atunci cand acestia se cearta, nu ii luati partea unuia din ei, nici macar atunci cand au dreptate. Se vor simti neindreptatiti. Parintele trebuie sa actioneze ca o persoana neutra si sa prezinte aspectele negative si pozitive dintr-o situatie de acest gen.

Relatia dintre frati: 7 metode pentru a atenua conflicteleEtichetele

Fiecare copil este unic in felul lui: unul este mai destept, altul este mai frumusel, unul are mai multi prieteni, altul este bun la sporturi, etc. Parintii tind sa ii catalogheze sau sa ii diferentieze intr-un fel, fara a avea intentii rele, dar ei nu stiu care este impactul asupra copilului. Spunadu-i un copil ca e cel mai destept din familie poate fi o lauda, dar daca el intelege ca nu este si cel mai dragut? Sau cel mai iubit? Copiii mereu se compara cu fratii sau surorile lor atunci cand vine vorba despre dragostea si aprecierea parintilor lor, iar o astfel de „eticheta” nu face decat sa semene neintelegeri si competitie intre copii.

Recomandat este ca parintii sa evite aceasta etichetare si sa nu isi compare copiii intre ei (de exemplu, „tu de ce nu poti sa faci ce te-am rugat, la fel ca fratele tau?”).


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Relatia dintre frati: 7 metode pentru a atenua conflictele.