Ce este astmul bronsic?
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, astmul bronsic este o afectiune inflamatorie a cailor respiratorii in care peretii acestora se comprima, mucoasa se captuseste cu mucus, iar musculatura incepe sa se contracte, ingreunand astfel procesul de respiratie.
Astmul bronsic este caracterizat de atacuri de respiratie si zgomot in timpul respiratiei. Aceasta afectiune nu se poate vindeca, dar manifestarile sale pot fi ameliorate, iar bolnavii pot avea o viata normala.
Comparativ cu alte boli cronice, astmul bronsic nu este mortal insa netratarea sa poate duce la insuficienta respiratorie (bronhopatie).
Astmul bronsic la copii
Aceasta este cea mai intalnita boala cronica de care copiii sufera, la nivel mondial afectand aproximativ 235 de milioane de oameni.
In Romania, conform Societatii Roamane de Alergologie si Imunologie Clinica, aproximativ 7% din copii sufera de astm bronsic. El se manifesta in general in primii 5 ani de viata si este mai frecvent la baieti decat la fete. De cele mai multe ori, astmul bronsic manifestat la copii este unul de tip alergic (din cauza prafului, a poluarii etc.). Aproximativ 55% din simptomele aparute in cazul copiilor dispar in urmatorii 10 ani de la debut.
Simptomele astmului bronsic
Simptomele sunt variate si de cele mai multe ori sunt confundate cu cele ale unei raceli, gripe sau infectii virale respiratorii. Anumiti bolnavi nici nu prezinta simptome, altii au crize zilnice iar in cazul altora se manifesta in timpul noptii sau a activitatilor fizice.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.