18 Aprilie 2012 publicat în Copil 6 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
O durere insistenta de burtica a copilului nu trebuie sa fie neglijata de niciun parinte. Ea poate trada o indigestie dar poate fi, de asemenea, si semn al unui apendice inflamat.

Ce este apendicita?

Apendicita este una din cele mai frecvente si cunoscute boli la copii si reprezinta inflamarea sau/si infectarea apendicelui.


Apendicele este un organ de forma unui deget care se afla prins de intestinul gros, in partea dreapta a abdomenului. Acest saculet se deschide catre intestinul gros, iar atunci cand orificiul de deschidere se blocheaza, apendicele se inflameaza si se infecteaza. In cazul copiilor, apendicita se manifesta cu o rapiditate mai mare decat in cazul adultilor, tocmai de aceea o diagnosticare corecta si la timp este importanta.

In cazul in care apendicul inflamat nu este tratat, se poate sparge in abdomen, ducand la imprastierea infectiei. Peritonita sau spargerea apendicelui inflamat poate duce la probleme grave de sanatate si poate pune viata copilului in pericol.

Apendicita se manifesta, in general, la copiii intre 11 si 20 de ani, dar poate aparea si mai devreme sau mai tarziu de aceasta varsta.

Simptomele apendicitei

Cele mai des intalnite simptome ale apendicitei sunt:

  • Durere abdominala, mai ales in jurul buricului sau in partea drepta a abdomenului
  • Dureri in capul pieptului
  • Febra moderata (38 de grade C)
  • Diaree
  • Durere care se prelungeste pe piciorul drept
  • Lipsa poftei de mancare
  • Durere abdominala la atingere
  • Stare de greata si voma
  • Urinare frecventa
  • Abdomen umflat
Simptomele apendincitei la copii pot fi uneori dificil de observat uneori din cauza faptul ca cei mici nu comunica bine cu cei din jur sau incearca sa isi ascunda durerea. Adesea simptomele sunt confundate cu alte afectiuni precum indigestia sau infectii bacteriene. De asemenea, ei pot avea dureri atipice (doar varsaturi, stari de rau, constipatie etc.) si din cauza pozitionarii apendicului (el poate sa fie subhepatic, deci la nivelul ficatului, poate sa fie mai sus etc.) iar diagnosticarea afectiunii ii poate da batai de cap oricarui doctor, chiar si experimentat. Parintii trebuie sa fie foarte atenti la simptomatologie pentru ca ei sunt cei care trebuie sa duca de urgenta copilul la medic. Evolutia apendicitei catre peritonita se face doar in cateva ore la copii.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri