Obezitatea inseamna un surplus de grasime atat de mare incat incepe sa afecteze sanatatea persoanei respective. Desi inainte era o conditie rara, obezitatea a devenit o problema medicala din ce in ce mai des intalnita, in special in tarile dezvoltate. Potrivit Institutului Parhon din Bucuresti, peste 40% din copiii romani sunt supraponderali. Acest procent este cu adevarat ingrijorator iar daca ne uitam in jur auzim de cazuri precum acel copil din Botosani care a ajuns sa cantareasca 100 de kg sau cazul celor trei frati din Deva care sunt supraponderali. La doar 7 ani, una din fetite cantareste 85 de kg iar sora ei mai mica si fratele ei mai mic in varsta de 3 ani cantaresc fiecare cate 42 de kg. Alarmant!
Obezitatea la copii – cauze, riscuri si tratament
In randul copiilor, obezitatea inseamna un surplus de grasime de 25% in cazul baietilor si de sau peste 32% in cazul fetelor. Aceste procente pot fi calculate printr-o varietate de metode, cea mai simpla fiind Indicele de Masa Corporala (IMC). IMC-ul se calculeaza impartiand kilogramele la patratul inaltimii in metri.
Cauzele obezitatii infantile
Cauzele obezitatii infantile sunt multiple: factorii genetici, obiceiuri alimentare sau o combinatie a celor doua, factori sociali, activitate fizica redusa, medicamente etc.
- Factori genetici – Un copil poate avea probleme de greutate daca in familie mai exista cazuri de obezitate. Genele pot determina chiar si forma corpului si forma in care acesta gestioneaza grasimile.
- Obiceiuri alimentare – Consumul mare de sucuri carbogazoase care au zahar, consumul mare de gustari pline de grasimi, zahar si sare, consumul mare de dulciuri si de mancare procesata. De asemenea, copiii nu sunt fani fructe si legume si prefera sa le inlocuiasca cu cele enumerate mai sus fara sa stie care sunt efectele lor asupra sanatatii. In plus, s-a observat ca mancatul fara a avea senzatia de foame si mancatul in fata televizorului sau a calculatorului sunt factori de risc.
Image (C): www.shutterstock.com - 7207540. Used under license from Shutterstock.com 11.28.2008
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.