Vaccinarea este o metoda de imunizare impotriva unor boli prin administrarea unui vaccin. Vaccinul este un preparat biologic care contine mici fragmente din virusul sau bacteria care determina imbolnavirea. Acel fragment de virus sau de bacterie este prelucrat de specialisti in asa fel incat sa nu produca boala respectiva, ci doar sa ajute sistemul imunitar sa produca anticorpi si sa lupte impotriva bolii. Cu alte cuvinte, vaccinul este, de fapt, un fel de instruire a sistemului imunitar pentru ca atunci cand corpul va intra in contact cu virusul sau bacteria respectiva sa stie cum sa raspunda in asa fel incat sa le combata.
Vaccinuri obligatorii pentru copiii de la 0 la 14 ani
- In maxim 24 de ore de la nastere (in maternitate) – Vaccinare pentru Hepatita B
- 1-7 zile (in maternitate) – Vaccinare impotriva tuberculozei (BCG) si anti diftero-tetano-pertusis (DTPa)
- 2 luni – Vaccinare pentru Hepatita B (AHB), vaccinare anti poliomielitica (VPOT), vaccinare anti-haemophilus influenzae tip B (Hib), vaccinare anti diftero-tetano-pertusis (DTPa)
- 4 luni - Vaccinare anti poliomielitica (VPOT), vaccinare anti-haemophilus influenzae B (Hib), vaccinare anti diftero-tetano-pertusis (DTPa)
- 6 luni - Vaccinare pentru Hepatita B (AHB), vaccinare anti poliomielitica (VPi), vaccinare anti-haemophilus influenzae tip B (Hib), vaccinare anti diftero-tetano-pertusis (DTPa)
- 12 luni - Vaccinare anti poliomielitica (VPOT), vaccinare anti-haemophilus influenzae tip B (Hib), vaccinare anti diftero-tetano-pertusis (DTPa), vaccin rubeolic, oreion si rujeolic (ROR)
- 4 ani - Vaccinare anti diftero-tetano-pertusis (DTPa rapel)
- 7 ani (campanii scolare de vaccinare – clasa I) – Vaccinare antirujeolica, antidifterica, antitetanica (ROR)
- 9 ani (campanii scoalare de vaccinare – clasa a IIIa) – Vaccin antipoliomelitica (VPI)
- 14 ani (campanii scolare de vaccinare – clasa a VIIIa) – Vaccinare antituberculoasa si antidifterica/antitetanica (DT. Rubeolic)
Image (C): www.shutterstock.com - 7723726. Used under license from Shutterstock.com 11.28.2008
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?