Vaccinuri optionale pentu copiii de la 0 la 14 ani
Vaccin impotriva Hepatita A
Vaccinarea impotriva hepatitei A se poate administra prima oara atunci cand copilul are 1 an si 9 luni. Vaccinarea se face in doua doze: una initala si a doua la 6-12 luni de la prima. Pentru mentinerea imunitatii se recomanda o doza de rapel o data la 5-6 ani.
Image (C): www.shutterstock.com - 2705272. Used under license from Shutterstock.com 10.08.2008
Vaccin impotriva HPV (Human Papiloma Virus)
HPV este un virus care traieste la nivelul pielii, se transmite pe cale sexuala si duce la aparitia verucilor (negilor) genitale si a cancerului de col. Exista mai multe tulpini de virus, nu toate oncogene si nu toate foarte agresive. Inca nu stie foarte multe despre acest vaccin si eficienta lui, dar anumite teste medicale demonstreaza eficienta lui impotriva anumitor tulpini de HPV (6, 11, 16 si 18 – cele mai periculoase tulpini) si ca, in cazul in care este administrat fetelor de 11-12 ani, eficienta lui creste pana la 99%. El se administreaza fetelor in 3 doze, cu 6 luni distanta intre ele.
Vaccin impotriva gastroenteritei cu Rotavirus
Gastroenterita rotavirala este o boala grava care afecteaza in general copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 2 ani. Boala se manifesta prin diaree si varsaturi si duce la o deshidratare pronuntata, putand provoca decesul persoanei respective. Aceasta boala este foarte raspandita in tarile sarace (in anumite zone din Africa, in India etc.) si nu poate fi evitata doar prin respectarea normelor de igiena. Vaccinul se administreaza in doua doze (la 6-14 saptamani si la interval de minim o luna, dupa cele 14-24 de saptamani de viata).
Vaccin antigripal
Vaccinarea antigripala se poate face incepand cu luna a 6a de viata. Acest vaccin se administreaza, de regula, anual, inaintea sezonului gripal(luna octombrie in Romania).
Image (C): www.shutterstock.com - 7524574 . Used under license from Shutterstock.com 11.28.2008
Vaccin antipneumococic
Vaccinul acesta are rolul de a forma anticorpi pentru a proteja micutii de infectia cu pneumococ, o infectie bacteriana destul de frecventa in randul copiilor, responsabil cu declansarea otitelor, sinuzitelor, pneumoniilor, a meningitelor etc. Vaccinarea antipneumococica se face la 2 luni, in 3 doze, cu intervale de cel putin o luna intre vaccinari. Administrarea dozei de rapel se face la 11-15 luni de viata. Acest vaccin este recomandabil in cazul copiilor care s-au nascut cu mucoviscidoza, o boala la plamani, care au astm, care au boli hematologice, care au risc de suprainfectie etc.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară