Numai medicul pediatru poate determina daca cel mic are intr-adevar nevoie de suplimente alimentare si vitamine.
,,Daca un copil creste in greutate conform varstei lui, daca hrana lui este diversificata si cuprinde toate alimentele necesare, (legume, fructe, carne, oua), daca este un copil activ, atunci nu are nevoie de suplimente alimentare sau de vitamine. In conditii de boala insa, suplimentarile vitaminice trebuie alese doar de medic. Spre exemplu, numai el ar putea sti faptul ca utilizarea substantelor antitermice necesita si o suplimentare de vitamine din grupul celor antioxidante, cum este vitamina C.” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.
Ce trebuie sa stim despre vitamine?
Vitaminele pot fi clasificate in vitamine hidrosolubile si liposolubile. Cele liposolubile pot determina intoxicatii grave, tocmai de aceea pediatrul este singurul in masura sa recomande folosirea acestora. De exemplu, asocierea intre vitamina D si E si acizii grasi Omega 3 este benefica in bolile pulmonare, dar orice alte asociatii haotice pot dauna. Mai mult, tipul de suplimente si cantitatea acestora difera de la varsta la varsta; astfel pot aparea efecte adverse daca un copil de 2 ani primeste cantitatea de vitamine necesara unui copil de 4 ani. Respectarea dozei zilnice recomandate este esentiala si doar medicul o cunoaste.
Parintii administreaza de multe ori produse care asociaza vitamina D si vitamina A, dar o cantitate prea mare de vitamina A poate fi cauza unor semne neurologice grave. Aparent inofensive, extrem de utile, aceste amine active, vitale (de aici si numele lor de vitamine) trebuie utilizate rational.
,,In unele cazuri alimentele nu le ofera celor mici toate vitaminele necesare. In primul an de viata sunt situatii in care, chiar daca sunt alimentati natural copiii au nevoie de vitamina K, vitamina D si calciu care este foarte important in metabolizarea corecta, eficienta a vitaminei D. In plus, procesul cresterii si activitatea intensa implica un consum caloric crescut si astfel, uneori, cei mici au nevoie de vitamine. Sunt atat de multe variabile si atat de multe lucruri de analizat incat numai noi, medicii, putem determina daca cel mic are nevoie intr-adevar de vitamine sau suplimente alimentare, cand si cat” a adaugat dr. Evelina Moraru.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară