10 Octombrie 2012 publicat în Copil 34 share-uri

Cand copiilor si adolescentilor, baieti si fete, nu li se explica nimic despre sex, ei plutesc multi ani intr-un spatiu de semi-cunoastere.

Structura tematica:
Seria video SEXUL VS BARZA va fi Impartita In capitole tematice (ce Isi vor gasi corespondenta si In structura site-ului), cu subteme expuse fiecare In mai multe clipuri. Pe langa reluarea unor teme care sunt incluse, In diferite clase, In manualele disciplinei optionale Educatie pentru Sanatate, In cadrul SEXUL VS BARZA se va vorbi deschis si Incurajand o atitudine toleranta si sanatoasa despre urmatoarele teme* :

1.Educatia sexuala si motivatia din spatele ei: Programul de educatie sexuala din Romania si aplicarea lui. Cauze: introducere In controversa legata de educatia sexuala In scolile din Romania (sunt prezentate tinerilor discutiile pe care le poarta adultii despre educatia lor, pentru ca ei sa-si poata forma o parere critica despre acest subiect).

2. Corp: Despre pubertate. Despre corpul fetelor. Despre corpul baietilor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Vârsta de pensionare la români crește! Ce anunț a făcut şeful Casei de Pensii Premieră medicală: primele intervenții ortopedice de protezare a genunchiului cu proteză 3D personalizată din România

3. Reproducere: Despre procesul reproducator In sine.

4. Sex: Masturbare. Petting. Despre sex, consens si comunicare. Despre mecanica actului sexual (hetero si homosexual). Despre sexul din porn.

5. Contraceptie: Pozitii In controversa legata de explicarea metodelor contraceptive adolescentilor: predarea abstinentei vs. predarea metodelor contraceptive. Diferite tipuri de metode contraceptive: cum se foloseste prezervativul, cum functioneaza pilula contraceptiva si cum poti face rost de ea, cum functioneaza pilula de a doua zi, etc.

6. Orientare sexuala: Introducere In conceptul de gen. Triunghiul Sex-Gen-Orientare sexuala. Stereotipuri de gen. Heterosexualitate. Homosexualitate. Asexualitate. Transgender. Genderqueer.

7. Relatii si dragoste: A fi Intr-o relatie vs. A fi singur/a. Tipuri de relatii pe care o persoana le poate avea: de la one-night standuri la relatii Indelungate, si tot ceea ce exista Intre ele (despre cum un anumit model de relatie nu poate fi potrivit tuturor persoanelor). Comunicarea si negocierea cu partenerul. Diferenta dintre o discutie si o cearta.Relatii abuzive. Despre control si dinamici de putere In relatii. Cum sa pui capat unei relatii In mod sanatos si respectuos.

8. Agresiuni sexuale: Abuz sexual si molestare. Corpul meu este numai al meu: recunoasterea abuzului sexual. Despre viol. Despre Invinovatirea victimelor violurilor. Despre agresarea pe strada a fetelor si a femeilor (fenomen atat de des Intalnit In Romania). Despre teama de a denunta violurile sau agresiunile.

9. Sex si legi: Drepturile tinerilor ca si pacienti. Despre pasii privind denuntarea unui viol. Despre legea privind protecţia victimelor violentei In familie. Despre centre de siguranta pentru femei agresate. Statutul minoritatilor sexuale In Romania (scurt istoric). Vizionarea de filme porno. Infractiuni contra vietii sexuale (hartuire sexuala, coruptie sexuala, actul sexual cu un minor).

Resurse necesare, sustenabilitate
Resursele necesare: pe langa platforma web, sunt necesare o camera de calitate buna, un soft de editare video pentru realizarea clipurilor si In parte, training pentru Imbunatatirea competentelor de editare video .

Toate materialele ce vor fi publicate vor fi date In prealabil spre verificare/aprobare unor medici ginecologi sau unor persoane cu experienta In educatia sexuala. Unele teme (de exemplu, abuzul sexual) vor fi abordate In maniere diferite, In clipuri video diferite, In functia de grupa de varsta a copiilor carora li se adreseaza, si realizate cu sprijinul unui pedagog sau al unui psiholog.

Pentru a Imbunatati felul In care va vorbi In clipurile SEXUL VS BARZA, Adriana Radu face In prezent un curs de dictie cu prezentoarea de stiri si trainerul certificat de dictie Melania Medeleanu.
Se urmareste pe viitor atragerea altor ONG-uri din domeniu In proiect, cum ar fi: European Center for Public Initiatives, Societatea de educatie contraceptiva si sexuala, Tineri pentru Tineri s.a. In acelasi timp, se va urmari obtinerea de sustinere din partea companiilor producatoare de produse contraceptive. Nu In ultimul rand, exista din partea initiatorilor proiectului disponibiliatea de a lucra voluntar atat cat va fi nevoie pentru proiect.

Viitor:

Originea proiectului video online de educatie sexuala SEXUL VS BARZA este In offline si va vrea, pe viitor, sa se Intoarca din nou Inspre offline.
Dupa ce platforma va creste adunand materiale, speram sa putem organiza, avandu-le ca suport, workshopuri de informare pentru copii mari si adolescenti In scoli din zonele rurale ale Romaniei. Vrem ca informatia pe care noi o detinem sa ajunga la cat mai multi tineri, si In special la cei la care ea nu ajunge de obicei, si care au cea mai mare nevoie sa fie informati.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri