29 Octombrie 2012 publicat în Copil 32 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Printre numeroasele situatii in care simptomele alerteaza familia, exista unele in care este necesara o interventie medicamentoasa prompta: febra, convulsiile si socul anafilactic.

Parintii sunt sfatuiti sa nu administreze celui mic mai mult de un medicament in acelasi timp deoarece alternarile sau asocierile de medicamente cresc riscul toxicitatii hepatice si renale. Si nu in ultimul rand, administrarea antitermicului va fi urmata de programarea unei vizite la medic fiindca este necesara cunoasterea si tratarea cauzei febrei”, a declarat Dr. Evelina Moraru, medic primar pediatru Spitalul de Copii Sf. Maria Iasi.

Socul anafilactic

Daca parintii stiu ca cei mici au o alergie, ei trebuie sa fie pregatiti intotdeauna cu un medicament antihistaminic si un kit autoinjector cu adrenalina sau epinefrina pentru utilizare in caz de urgenta. Mai mult, pentru ca cel mic sa primeasca ajutor eficient in cazul unui incident la scoala sau pe strada el poate purta o bratara de avertizare.

,,In cazul socului anafilactic timpul de interventie este foarte redus. In doar cateva secunde se pot instala simptome de alarma ca sufocarea, eruptii urticariene, umflaturi gigante sau chiar un edem fara urticarie care creste si poate provoca moartea prin sufocare.

Parintii trebuie sa stie cum sa procedeze si sa reactioneze imediat. Adrenalina se administreaza la intervale de 5-10 minute, iar antihistamicul trebuie sa fie de ultima generatie cu actiune doar asupra sistemului imun, nu si asupra celui muscular sau nervos. Aceste proceduri trebuie stabilite impreuna cu medicul pediatru si dupa fiecare episod alergic, cel mic trebuie sa mearga la medic pentru un consult detaliat” a adaugat dr. Moraru.

Convulsiile

Convulsiile sunt incidente care impun solicitarea internarii de urgenta in cazul in care nu sunt cauzate de o boala cronica unde deja se cunosc atitudinile de urmat.

Celui mic nu trebuie sa i se administreze un medicament pe cale orala deoarece exista pericolul aspirarii, in schimb i se poate administra pe cale rectala un medicament anticonvulsivant la recomandarea medicului. Cel mic trebuie asezat in pozitie laterala si transportat la spital.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.

sursa foto:shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri