26 Noiembrie 2012 publicat în Copil 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Dezbaterile comunitatii medicale reunite la workshop-ul “Program prioritar de sanatate publica in Romania: reducerea mortaliitatii infantile si a consecintelor prematuritatii”, organizat de Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Ministerul Sanatatii, s-au finalizat cu formularea unui set de recomandari care vor fi inaintate pe cai institutionale factorilor de decizie.

Comunicat de presa

Din 1990 pana astazi rata mortalitatii infantile a scazut semnificativ, de la 26,9 la 9,4 decese la o mie de nou-nascuti vii. Cu toate acestea, Romania inca se claseaza intre tarile europene cu o rata a mortalitatii infantile ridicata, respectiv de 9,4/1000 in tara noastra, fata de rata medie europeana de 4,1/1000 .

In semestrul 1 al acestui an, s-au inregistrat 938 de decese ale copiilor sub un an, in scadere fata de perioada similara a anului 2011, cand se raportau 971 de decese . Exista variatii regionale importante, cuprinse intre o rata maxima in teritoriu de 21,5/1000 si minima de 3,6/1000.

Specialisti in sanatate publica, neonatologie, pediatrie, obstetrica-ginecologie, endocrinologie si reprezentanti ai moaselor si asistentilor medicali au discutat o serie de propuneri pentru formularea unor politici de sanatate avand ca obiectiv o si mai puternica reducere a ratei mortalitatii infantile din Romania.

„Aproape 40% dintre copiii nascuti prematur care nu reusesc sa supravietuiasca au avut la nastere tulburari respiratorii si cardio-vasculare. Mai mult, 22% dintre prematuri se pierd din cauza afectiunilor materne. Este timpul pentru o implicare maxima in educatia mamelor, pentru perfectionarea sistemului si a actului medical si nu in ultimul rand, pentru gasirea resurselor financiare care sa aduca cat mai multe maternitati din Romania la standardele minime necesare ingrijirii acestor copii speciali”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv al Organizatiei Salvati Copiii Romania.

Discutiile workshop-ului “Program prioritar de sanatate publica in Romania: reducerea mortalitatii infantile si a consecintelor prematuritatii”, au atins problematici cheie si au identificat urmatoarele solutii privind scaderea mortalitatii infantile:

Cresterea adresabilitatii femeilor insarcinate la medic in primele luni de sarcina, pentru care s-au propus continuarea campaniilor comunitare de educare a gravidelor, in special din zonele defavorizate si cu sprijinul societatii civile. Situatia actuala este alarmanta in unele comunitati: 22% din femeile gravide nu sunt in evidenta unui medic de familie, iar 67% dintre acestea nu au facut nicio ecografie in timpul sarcinii . De asemenea, este necesara introducerea unor mentiuni de coercitie la capitolul de asistenta primara din noua Lege a Sanatatii aflata acum in dezbatere publica.

Sprijinirea medicilor de familie in urmarirea prenatala a gravidelor cu risc scazut prin implicarea activa a moaselor. Totodata, pentru sarcinile cu risc crescut identificate de acestia, se doreste dezvoltarea unei retele piramidale de expertiza, formata din specialisti in obstetrica si medicina materno-fetala care sa preia din teritoriu ingrijirea gravidelor cu risc.

S-a discutat si despre beneficiile unui sistem de servicii medicale in care pe langa dreptul la asistenta medicala, femeile gravide au si un minim de obligatii, cum ar fi posibilitatea de a pierde calitatea de asigurat in cazul in care viitoarea mama nu se prezinta la medicul de familie pentru luarea in evidenta.

Ameliorarea structurilor din maternitatile de referinta judetene de nivel II nu numai la nivel de echipamente, ci si la nivel de expertiza. De exemplu, se doreste ca toate unitatile de urgenta din teritoriu care preiau nou-nascuti, sa aplice un protocol standardizat care a fost creat de organismele profesionale pentru reanimarea in prima ora de viata, numita „the golden hour”, ce va reduce riscul de handicap al nou nascutilor prematur.

Dezvoltarea structurilor maternitatilor de nivel III care ingrijesc nou-nascuti cu prematuritate extrema, dar si cresterea numarului de nou-nascuti prematur care se nasc in unitati sanitare cu expertiza adecvata, prin cresterea expertizei unitatilor sanitare de nivel II in a recunoaste cazurile cu risc si a organiza transport in utero a viitorilor prematuri.

Crearea unui program de urmarire a dezvoltarii copilului nascut prematur pe termen mediu si lung prin crearea unei baze de date care sa cuprinda toti nou-nascutii prematur si cu greutate mica la nastere, ce va fi completata de toti medicii implicati in urmarirea copilului, accesabila atat de catre specialisti, cat si de medicii de familie.

Reducerea mortalitatii infantile prin anomalii congenitale, dintre care 48% sunt malformatii cardiace, prin organizarea unui diagnostic precoce al tipului de malformatie si transportul in timp util, ideal in utero, al nou-nascutului in centre cu expertiza chirurgicala adecvata, precum si cresterea numarului acestor centre.

Organizatia Salvati Copiii a preluat toate aceste recomandari ale specialistilor, urmand sa le definitiveze intr-un document de pozitie ce va fi inaintat catre Ministerul Sanatatii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri