Top 10 alimente pe care sa nu i le dai copilului de sarbatori!
1 Dulciuri din comert
Deserturile din comert nu sunt deloc sanatoase, mai ales pentru copii. Ele contin foarte multe grasimi trans si grasimi hidrogenate, care astupa arterele copiilor si duc la scaderea imunitatii. Deasemenea, dulciurile din comert contin foarte mult zaharul, aditivi si coloranti (E-uri) . Mai ales pentru copii, optati intotdeauna pentru prajiturile de casa.
2. Sucuri din comert
Sucurile din comert au un adaus foarte mare de zahar, care stimuleaza excesiv pancreasul copilului, pot cauza balonare si diaree.
Sucurile contin coloranti si arome sintetice, de care copiii trebuie feriti.
Oferiti copiilor sucuri naturale din fructe, ca alternativa.
3. Biscuiti
Biscuitii din comert contin faina alba, grasimi hidrogenate, conservanti, zahar si putine fibre. Este mult mai sanatos sa preparati biscuitii in casa, din faina integrala.
4. Mezeluri
Toate mezelurile din comert contin aditivi si substante cancerigene (nitrati, nitriti), grasimi saturate si foarte multa sare. Mezelurile sunt greu de digerat pentru copii. Renuntand la mezeluri, va protejati copilul de boli digestive, boli cardiovasculare si chiar de cancer.
Parintii trebuie sa fie atenti cu privire la alimentele pe care copilul le consuma, nu numai in preajma Sarbatorilor de Craciun, ci in orice moment. Anumite produse nu sunt indicate copiilor, datorita efectelor nocive pe care le pot avea asupra sanatatii acestora.
Orice parinte trebuie sa aiba in vedere o lista a alimentelor interzise copiilor, pentru a proteja cat mai mult sanatatea acestora.
5. Fast-food si semipreparate
Hamburger, hot-dog, pizza, cartofi prajiti nu ar trebui sa faca parte niciodata din alimentatia copilului. Acestea contin grasimi si substante cancerigene si pot contribui la aparitia de:
Alergii
Intolerante alimentare
Obezitate
Boli cardiovasculare
Cancer
6 Ciocolata
Ciocolata si bomboanele din comert produc variatii mari ale glicemiei copilului, determina aparitia cariilor, produc agitatie, neliniste si sunt foarte sarace din punct de vedere nutritiv. Pediatrii interzic ciocolata pana la varsta de 2-3 ani. Pudra de roscove este un echivalent sanatos si natural pentru cacao si ciocolata, pe care o puteti include in alimentatia copilului.
7 Carnea de porc
Carnea de porc este greu digerata de copii, datorita continutului crescut de grasimi, care solicita functia hepatobiliara si pancreatica a celor mici. Este bine sa nu se administreze carne de porc copiilor sub 3 ani.
8 Conserve
Conservele de peste, produsele afumate, pateul de orice fel (vegetal, de porc, pui, gasca), au un continut ridicat de grasimi greu digerabile pentru copii, dar si de aditivi pentru a pastra “prospetimea” produsului timp indelungat. Acesti aditivi slabesc sistemele digestiv, renal si imunitar ale copilului si ar trebui evitati.
.
9 Pop-corn, pufuleti, stick-suri, chipsuri
Aceste produse contin foarte multa sare, coloranti si E-uri care produc dezechilibre nutritionale si cresc riscul obezitatii infantile.
10 Prajeli, rantasuri, maioneze
Acestea nu aduc niciun beneficiu organismului sensibil, aflat in crestere, al copilului, care necesita alimente cu valoare nutritiva: fructe, legume crude, leguminoase (soia, mazare, fasole, linte), fulgi de cereale integrale (fara zahar), seminte, nuci, iaurt, peste proaspat, oua, carne proaspata de curcan, pui, vita. Rantasurile, sosurile, prajelile inhiba digestia normala a copilului, putand provoca dureri abdominale, greata, varsaturi, diaree.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară