18 Februarie 2013 publicat în Copil 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Alergiile copiilor se pot agrava chiar la domiciliu, daca nu se acorda suficienta atentie surselor ascunse de alergeni din casa.
DESCHIDE PREZENTAREA

alergeni din casa

1.Ghiveciul cu plante

Plantele de interior infrumuseteaza casa, dar atentia trebuie sporita, daca un membru al familiei este alergic la praf sau spori de mucegai. Sporii de mucegai, invizibili cu ochiul liber cresc in ghivece si se pot raspandi si pe suprafetele din jur, precum podeaua, de unde pot fi preluati de copii.
Pentru a impiedica aparitia mucegaiului in ghivecele de plante, indepartati frunzele uscate din ghiveci si nu udati plantele excesiv.

2. Animalele de companie

Copilul adora cainii, pisicile, papagalii si poate are unul chiar acasa? Alergiile cauzate de aceste animale sunt frecvente. Problema nu este blanita lor ci proteinele care se gasesc in parul de animale, in celulele descuamate de pe pielea lor, in saliva sau urina acestora. Aceste proteine nu sunt recunoscute de organismul uman, care dezvolta o reactie imuna exagerata impotriva lor.
Celulele de piele descuamate de pe animale (cum se intampla cu matreata, la om), sunt aproape imperceptibile, insa ele sunt purtate prin aer si ajung pe diverse suprafete din casa, pe mobila, pe pat, chiar si pe masa unde copilul mananca!
Parul animalelor poate “colecta” de afara si alti alergeni precum praf sau polen.

3. Covoare si carpete

Covoarele, carpetele dar si saltelele, pernele, mobila, reprezinta un bun “adapost” pentru acarieni, o specie de nevertebrate microscopice din clasa arahnoidelor, care se intalnesc in mediul uman, hranindu-se cu material organic (celule descuamate umane).
Se apreciaza ca traiesc aproximativ 100-500 de acarieni/ gram de praf.
Proteinele din fecalele acaienilor sunt o cauza frecventa de reactii alergice si astmatice.
Orice obiect din incaperi, care acumuleaza praf, este o sursa veritabila de acarieni, intrucat ofera un mediu propice, pentru hranirea acestora.

4 Biblioteca de carti

Cartile mai vechi sunt “animate” de organisme care pot produce alergii: acarieni, spori de mucegai, si “paduchi de biblioteca” (Psocoptera)- insecte care se hranesc cu spori de mucegai.

5 Mobilierul tapitat

Mobila tapitata (scaune, canapele) reprezinta o sursa sigura de acarieni. Daca aveti alergie la “praf” schimbati aceste obiecte cu mobile acoperita cu piele sau inlocuitori de piele.
De asemenea, mobila din camerele unde este umezeala, “ascunde” spori de mucegai, care pot produce alergii.

6 Asternutul

Asternuturile contin foarte multe celule descuamate, care atrag acarienii, pentru a se hrani.
Asternuturile trebuie spalate la temperaturi inalte, in fiecare saptamana, pentru a distruge acarienii.

7 Jucariile de plus

Daca aveti un copil alergic la acarieni, puteti “dona” toate jucariile de plus. Alegeti in schimb, jucarii din materiale de plastic care se pot spala cu usurinta.

8 Baia

Camera de baie trebuie sa fie foarte bine aerisita si ventilata, altfel va oferi un mediu prielnic pentru dezvoltarea sporilor de mucegai, care pot persista nevazuti.

9 Bucataria

In bucatatie, aburul favorizeaza cresterea sporilor de mucegai. Mancarea alterata este o alta sursa de mucegai.
Mancarea neacoperita atrage gandaci, care sunt o alta sursa de alergii.

10 Aparatul de aer conditionat

Aparatul de aer conditionat poate depozita praf (acarieni), spori de mucegai, bacterii. Aparatul trebuie dus anual pentru curatire si schimbarea filtrului, la un personal specializat.

Ghiveciul cu plante, Aparatul de aer conditionat, Bucataria, Baia, Jucariile de plus, Asternutul, Mobilierul tapitat, Biblioteca de carti, Covoare si carpete, Animalele de companie,alergeni din casa,surse ascunse de alergeni,alergia la copii,spori de mucegai,acarieni,praf,alergie,paduchi de biblioteca

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri